Една от основните пречки част от желаещите да се откажат

...
Една от основните пречки част от желаещите да се откажат
Коментари Харесай

Ипотечни заеми с лихва под 3%

Една от главните спънки част от искащите да се откажат от покупката на парцел с ипотечен заем дълги години беше високата рента по този тип заем. След рецесията лихвените равнища се намалиха, само че пък пазарът беше заледен в интервала 2008-2015 година регистрират анализатори, което докара до по-малко взети жилищни заеми. Последните години обаче ползата към покупка на апартамент с заем още веднъж регистрира напредък. Някои банки даже към този момент имат пакети с лихви под 3%. Една от тях предлага жилищен заем с рента от 2.25% за първите 25 месеца от интервала на връщане. Друга е с промоция до 30 юни с рента от 2.6% за тези, които желаят да придобият парцел в София, Пловдив, Врана, Бургас и Стара Загора.

От началото на настоящата година междинните лихвени проценти по ипотечните заеми у нас са в границите на 3%-4%. По този метод страната ни се приближава до междинните за Западна Европа равнища при лихвите по този тип заем.

Кредитни консултанти, обаче предизвестяват да се внимава. Това, което те виждат през последните месеци е, че от ден на ден българи теглят ипотечен заем на „ ръба на финансовите си възможности”. Покупката на точно в този миг на парцел с ипотечен заем не е подбудено единствено от ниските лихви по жилищните заеми, само че и от негативните лихви по депозитите. Купувачите би трябвало доста добре да обмислен какви са им финансовите благоприятни условия да изплащат сходен заем. Анализатори напомнят картината на този пазар от края на 2008 година, когато имаше растеж на безработицата, спад на приходите и нарастване на необслужваните ипотечни заеми, което докара до загуба на жилищата на доста у кредитополучателите.

Не е надалеч и времето, когато лихвите по жилищните заеми ще отчетат растеж. Според анализатори това най-вероятно ще се случи през 2019 година, само че е допустимо и по-рано. Кредитополучателите би трябвало да отчетат и обстоятелството, че сходен заем се връща за интервал от 20-25 години и е належащо когато вземат сходен заем да гледат приходите си в вероятност. „ Санитарният минимум” при лихвите по ипотечните заеми е доближат и занапред нататък те ще порастват, предизвестиха и банкери.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР