Една от най-задлъжнелите държавни болници в страната - Александровска в

...
Една от най-задлъжнелите държавни болници в страната - Александровска в
Коментари Харесай

След заем от правителството: Александровска болница отново трупа дългове

Една от най-задлъжнелите държавни лечебни заведения в страната - " Александровска " в София, още веднъж натрупа задължения. През първото тримесечие на тази година отговорностите ѝ са над 73 млн. лева, по което тя е водач в бранша. Задълженията са се нараснали с 15 млн. лева по отношение на същия интервал на 2022 година и с 2.5 млн. лева по отношение на предходното тримесечие. Просрочията са 1.977 млн. лева, защото това е интервалът, в който болничното заведение се разплаща с получения заем от страната за покриване на просрочията й, които бяха с максимален размер в целия бранш. Според резултатите, които лечебните заведения регистрират на тримесечие, обаче, ситуацията на болничното заведение още веднъж се утежнява.

Милионните задължения на " Александровска " бяха насъбрани главно при ръководството на проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), който в този момент оглавява парламентарната здравна комисия. В момента тя се ръководи от проф. доктор Атанас Йонков, който е непосредствен до Ангелов и бе назначен на поста изпълнителен шеф доскоро повече от година от служебния министър Меджидиев.

" Александровска " не е единствената държавна болница с неприятни финанси, а в множеството случаи задлъжнелите лечебни заведения от години се ръководят от фрагменти, близки до ГЕРБ. Досега обаче техният в действителност притежател - Министерството на здравеопазването, не е подхванало ограничения, макар че то назначава бордовете им и има всички принадлежности да изследва какво се случва в болничното заведение и да извърши смени, в случай че държавната благосъстоятелност не се ръководи добре. До момента здравният министър проф. Христо Хинков опита да направи единствено една промяна - на шефа на врачанската регионална болница, само че не съумя.
Реклама Спирала от задължения
На 12 декември 2022 година " Александровска " получава заем от 35 млн. лева от министерството на опазването на здравето, с цел да покрие просрочията си към снабдители. Условието кредиторите да получат парите, които болничното заведение им дължи от години, беше да вземат единствено главницата и да не търсят по правосъден път лихви и неустойки по тези просрочия. Не всички от кредиторите, обаче, са се съгласили да кредитират безлихвено болничното заведение и от Министерство на здравеопазването означават, че от 12 декември 2022 до 31 март 2023 година са разплатени 33 441 675.39 лева просрочени отговорности към снабдители. Остатъкът от 1 558 324. 61 лева е върнат по сметка на министерството.

По време на отпущането на заема, отговорностите на " Александровска " към снабдители са 44.893 млн. лева, от тях просрочени са 39.229 млн., оповестяват от министерството.

През второто тримесечие обаче отговорностите на болничното заведение са към този момент 48.1 млн. лева, което съставлява 105% от приходите й. След изплащането на част от просрочията, болничното заведение става втора по задължения всред държавните лечебни заведения след " Пирогов ", която обаче няма просрочени отговорности. За сметка на това просрочията на " Александровска " са нарастнали с 3.6 млн. за тримесечие и са достигнали 5.6 млн. лева

Състоянието на " Александровска " като цяло е тежко - има клиники, неремонтирани с години, срутени здания и известни в цялата страна експерти, които работят в извънредно неуютни места. Извън това обаче броят на болничните кревати е повишен, а приходите и пациентите - също.
Реклама
Според данните приблизително 50% от растящите доходи на болничното заведение или 23 млн. отиват за заплати на личния състав през второто тримесечие. Издръжката поема 9% от приходите, а медикаментите и медицинските произведения - към 30%.

Приетите заболели също се усилват с над 3000 спрямо второто тримесечие на 2022 година и надвишават 18, приходите също порастват.

В резултатите е посочено, че само лекарите и сестрите понижават като численост спрямо 2022 година - лекарите към този момент не са 440, а 428, а сестрите - падат на 390 от 412.
Министерството не вижда проблем
Законът за обществените предприятия гласи, че при неприятни финансови резултатите, принципалът би трябвало да вземе ограничения да опази предприятието. Здравното министерство обаче дава отговор уклончиво за резултатите на " Александровска ". Министерството изяснява, че разликата през годината в просрочените отговорности се " получава от динамичността на отчитане и фактуриране на доставчиците към болничното заведение ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР