Една от най-важните енергийни теми не само през тази седмица,

...
Една от най-важните енергийни теми не само през тази седмица,
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: Всичко за таксата от 20 лв на руския газ; ЕК разследва договора с Боташ

Една от най-важните енергийни тематики освен през тази седмица, само че и за последните години като цяло, е наложената от България такса от 20 лева./мвТч върху вноса и преноса на съветски газ. Това директно намеси България в районната геополитика. Много са въпросите, които се завъртяха през седмицата, като едно от най-любопитните неща е съвсем цялостното безмълвие на цялата българска политическа класа по тематиката, на Турция и най-много на Русия.

Във връзка с тази тематика " Капитал " приготви разбор с интерактивна карта за това по какъв начин съветският газов колос " Газпром " е блокирал българската газопреносна мрежа за години напред. Повече прочетете.

Част от тематиката стана и рафинерията на " Лукойл " в Бургас, за която съществено се спекулира, че ще бъде продадена, откакто и се търси интензивно покупател. е значим въпрос не просто за рафинерията, а за цялостната българска политика във връзка с съветския нефт и цените на горивата в страната. Какво се случи

България, който предопределя кой ще взе участие в градежа на новия реактор в АЕЦ " Козлодуй " . В него редом с американската компания " Уестингхаус " ще вземат участие и няколко български компании, а самият градеж е въпрос на време и може да го чакаме скоро да има ясна дата.
Реклама
Публично притежание стана новината, че Европейска комисия проверява договорка, която разрешава на българския газов оператор да получи достъп до доставки на газ през Турция , откакто обаче са направени нарушавания на разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията. Какво тъкмо се ревизира и за какво е намесен президентът Румен Радев прочетете.

По тематиката за следствието на Европейска комисия приказва и някогашния американски посланик и шеф на турска енергийна компания Матю Бриза , съгласно който.
Ако сте пропуснали:
| Юлиян Попов: Вече има сигурни над 5000 нови работни места в " Марица-изток ". Зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов показва, че проектите за обективен преход обезпечават основата за взаимност в енергийната промяна.
И още:
Печалбата на държавния газов оператор " Булгартрансгаз " се намалява за първите 6 месеца на тази година. Намалява преносът на газ към Гърция, до момента в който към Румъния, Северна Македония и Сърбия пораства. за финансовото положение на сдружението може да намерите в материала на " Капитал ".
Реклама
Съединени американски щати и Европейски Съюз приготвят общи мита върху стоманата и алуминия, като даже се стартират следствия против производители на стомана от разнообразни страни. Според разнообразни данни се чака митото върху стоманата да е 25% и 10% за алуминия.?

България не е газифицирана страна. Ако обаче броят на газифицирани семейства в България се удвои, утрои или даже стане забележителен дял от системата, може да се окаже, че това ще приближи повече страната до задачите за декарбонизация..
Зелена сила:
Енергийни анализатори от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) вършат забавни сметки, че постепенната разлъка с фосилните горива няма да е толкоз трагична, а в собствен отчет, отдаден на декарбонизацията в България, от ЦИД акцентират, че българската стопанска система е изцяло способна да реализира въглеродна индиферентност до. Вижте причините зад изчислението на цени от 122 евро на мвТч до 2025 и прогнозите за напред.

Електрическите коли в Китай са на цени от към 5000 $ , а в Европа цената е доста повече. С 5.9 млн. броя продажбите са повече от два пъти над общата сума за Европа и Съединени американски щати и.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР