Една от най-студените зими, които помни Варна през последното столетие,

...
Една от най-студените зими, които помни Варна през последното столетие,
Коментари Харесай

Велик студ скова Варна и морето замръзна при -23° СНИМКИ

Една от най-студените зими, които помни Варна през последното столетие, е през 1929 година. Тогава температурите падат под -23 градуса. Лед с дебелина до 30 см сковава заливите, като разрешава на хората да се разхождат по него.



Движението на корабите по цялото Черноморие е безусловно парализирано. Картини от това време разкриват картички и фотоси, съхранени в архива на Регионалната библиотека.



Случващото се през зимата на 1929 година кара редакцията на тогавашния вестник „ Варненски кореняк “ да откри данни за други сходни събития, написа Moreto.net.



„ Зимата, която стартира първата четвърт на януари актуалната година и продължава през февруари е една от най-лютите, каквито зими остарели люде не помнят да е имало с десетки години. Действително, че актуалната зима, която прекарваме, е от незапомнените.

Тя е обхванала цяла Европа, даже и топли страни. Големите студове съпроводени със мощни снежни виелици, нанесоха грамадни загуби. Студовете са толкоз огромни щото Черно море замръзна “, написа в тогавашния щемпел.

Авторите на публикацията във „ Варненски кореняк “ разкриват, че „ Херодот, бащата на историята”, който е живял преди Христа, приказва, че Черно море е замръзвало. По-точни сведения обаче ни дават историците след Христа.

Римските поети Овидий и Виргилий пишат за невероятни огромни студове и междудругото загатват за замръзването на Черно море. Няколко епохи по-късно летописци загатват, че през 299, 400 и 703 Черно море замръзнало съвсем цяло.

Историкът Теофан свидетелства, че през 755 Черно море, Босфорът и Дарданелите били замръзнали. Само 11 години по-късно цариградският патриарх отбелязва, че Черно море се е покрило на към 100 благи с лед.



Византийските летописци от девети век загатват за заледяване на Черно море през 800 година. По-късно летописците означават за заледяване на същото море през 928, 934, 1028, 1242, 1620, 1669, 1755, 1774, 1823, 1850. “, написа още в материала.

Посочва се, че заледяване имало и през 1903 година. Тогава крайцерът „ Надежда “ се намирал вцепенен в леда. Граждани отивали пеш до плавателния съд. Студовете през 1929 година обаче надминавали тези от 1903 година по своята мощ и дълготрайност, както и по пространство на заледяване на морето.

„ Сега по него плаваха грамадни ледени блокове, които мощно застрашаваха корабоплаването “, споделят създателите.

От нос Галата и от Евксиноград можели да се видят плаващи ледени маси, запълнили целия небосвод. Варненското езеро било сковано от лед още от 22 януари. Дебелината на покривката била толкоз огромна, че напълно умерено езерото било прекосявано от каруци.

Ледът във Варненското пристанища също достигнал внушителна дебелина до 30 см. Така хората се разхождали свободно по него. За да се проправи път на идващите и заминаващите кораби влекачи цепели леда. Лед сковал освен морските води, само че и покрил пристани, вълнолома, пристанището и морския бряг.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР