Една от най-популярните социални мрежи TikTok е изправена пред риск

...
Една от най-популярните социални мрежи TikTok е изправена пред риск
Коментари Харесай

TikTok отказва да се отдели от Китай и рискува пълна забрана в САЩ

Една от най-популярните обществени мрежи TikTok е изправена пред риск от цялостна възбрана в Съединените щати, откакто управлението ѝ отхвърли да одобри изискванията на Конгреса за освобождение от китайските си притежатели.

Камарата на представителите във Вашингтон одобри с голямо болшинство решение, което дава 6 месеца на компанията-майка на TikTok ByteDance да продаде контролния си дял в приложението.

В противоположен случай - достъпът до него ще бъде блокиран на територията на Съединени американски щати.

Предстои законът да бъде утвърден от Сената и да бъде подписан и от президента Джо Байдън, преди да влезе в действие.

Причината за този ход са подозренията за директна зловредна интервенция на Китайската комунистическа партия в ръководството на TikTok през контролиращото сдружение.

Китайските компании са длъжни да разкриват данни за потребителите си при искане на държавното управление поради локалния закон за националната сигурност.

ByteDance твърди, че подхваща ограничения за отбрана на персоналните данни на над 150 млн. американски клиенти, само че не съумява да убеди управляващите в Съединени американски щати, че тоталитарният режим няма въздействие в гигантската обществена мрежа.

Аргументът на компанията е, че 60% от акциите ѝ се държат от западни вложители, а регистрацията ѝ е отвън Китай - на Каймановите острови. Контролният пакет от 20% акции с по-тежки права на глас обаче са на китайските съоснователи на обществената мрежа.

Главният изпълнителен шеф на TikTok Шоу Чу се разгласи срещу ултиматума за възбрана и сподели, че компанията му ще направи всичко допустимо в своя отбрана.

Той се обърна към потребителите си от Съединени американски щати с апел да " опазят конституционните си права ".

Джо Байдън към този момент даде заричане, че ще подпише закона, в случай че той мине през Сената.

Съперникът му Доналд Тръмп, който в началото водеше акция против контрола на ByteDance в TikTok, внезапно реши да се разгласи срещу възбраната на приложението. Мотивът му - тя щяла да докара до увеличение на въздействието на други платформи като Фейсбук, които той счита за по-вредни за американската народна власт.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР