Една от най-неприятните и опасни ситуации за всеки шофьор е

...
Една от най-неприятните и опасни ситуации за всеки шофьор е
Коментари Харесай

Какво трябва да направите, ако спирачките на колата ви откажат на пътя

Една от най-неприятните и рискови обстановки за всеки водач е повредата на спирачките на пътя. Редовните прегледи не отстраняват изцяло риска, макар че доста го понижават.

В сходна обстановка е мъчно за най-много за некомпетентен водач да резервира хладнокръвие, защото всяка секунда е значима.

Ето какво би трябвало да извършите при отвод на спирачките по време на придвижване.

Не се паникьосвайте

Спокойно преценете обстановката на пътя. Включете сигнален сигнал, с цел да предупредите останалите участници в придвижването. Опитайте се да очертаете най-безопасната траектория и не правете неочаквани маневри. Предупредете пасажерите да бъдат готови за спешно прекъсване.

Проверете под педала

Най-често срещаната и елементарно отстранима причина за казуса е предмет, паднал под педала на спирачката. Ако това е по този начин  опитайте се сами да вземете предмета, изтласкайте го с крайник или помолете индивида до вас за помощ. Най-важното е да запазите хладнокръвие.
 В Германия стопираха български микробус, движещ се без изправни спирачки по автомагистрала В Германия стопираха български микробус, движещ се без изправни спирачки по автомагистрала
Микробус с българска регистрация, пренасящ хора по автомагистралата в региона на немския град Дармщат, провинция Хесен, е бил спрян от п...

Натиснете педала

Спирачната система е разграничена на две вериги, тъй че даже едната да не работи, има възможност втората да работи вярно. Ако спирачката не реагира неотложно, продължете да я натискате и по-късно освободете. По този метод увеличавате налягането в системата.

Превключване на предавките

Ако колата ви е с ръчна скоростна кутия (и няма потребност от спешно спиране), гладко сменете скоростите на първата - по този метод ще можете да спрете благодарение на мотора. Тук е значимо да не вършиме внезапни придвижвания и при висока скорост да не превключвате незабавно на втора или първа скорост. Това сигурно ще повреди кутията. В най-лошия случай може да загубите надзор над ръководството на автомобила.

Ако автомобилът ви е с автоматизирана скоростна кутия, превключете в ръчен режим и направете описаното нагоре. При липса на ръчен режим, преместете лоста в състояние " 1 " или " L ".
 Мартин Димитров предизвестил сътрудници да се пазят Мартин Димитров предизвестил сътрудници да се пазят
Предупредих сътрудниците си по тематиките, по които работим – КТБ и цените на горивата, да внимават. Става въпрос за Петър Славов, Методи...

Ако обстановката е сериозна и няма време за последователно понижаване на скоростта, можете да промените предавките през една или даже незабавно да включите на първа. Подобно прекъсване няма да бъде изключително прелестно както за вас, по този начин и за автомобила, само че може да избави нечий живот.

Използвайте ръчната спирачка

Методът е ефикасен, само че има една значима детайлност: не би трябвало да дърпате внезапно лоста. Това може да докара до блокиране на задните колела и затова до загуба на надзор. Ръчната спирачка би трябвало да се повдигне гладко, като се следи ситуацията на колелата и неотложно да се освободи, в случай че въпреки всичко се появи блокиране.

Не изключвайте мотора

Това решение може би ви наподобява най-разумното, само че в този случай не е добре да го вършиме. Изключването на мотора блокира доста основни системи на автомобила, в това число и сервоуправлението. 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР