Една от най-известните забележителности в света - Наклонената кула в

...
Една от най-известните забележителности в света - Наклонената кула в
Коментари Харесай

Кулата в Пиза започна да се изправя

Една от най-известните забележителности в света - Наклонената кула в Пиза, е почнала да се изправя. Според специалисти, които наблюдават реставрацията на архитектурната забележителност, през последните 20 година 57-метровата кула се е изправила с четири сантиметра, най-малко по този начин показвала смяната в ъгъла сред кулата и земята.

Пред BBC професор Салваторе Сетис сподели с възприятие за комизъм, че „ като ле кулата се е подмладила с два века ".

Туристите, които обичат „ да подпират “ кулата с ръце, правейки си фотоси, към този момент почнали да виждат измененията. На протичащото се обръща внимание и датската тенисистка Каролина Возняцки.

„ Струва ми се, че Кулата в Пиза стои по-изправена и може би частично аз съм причина за това “, написа тя в обществените мрежи под фотография, на която „ подпира “ кулата с ръце.

Кулата в Пиза за първи път е била затворена през 1990 година - след 800 години битие - за туристи заради опасения, че може да се срине. Тогава наклонът ѝ от отвесно състояние е бил 4,5 метра.

Международна комисия по стабилизиране на кулата работи от 1993 до 2001 година, вследствие на което против изхарчени над 250 млн. $ кулата се изправила.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР