Една от най-големите трагедии на новото време е потъването на

...
Една от най-големите трагедии на новото време е потъването на
Коментари Харесай

Титаник гние бързо и се връща към природата

Една от най-големите нещастия на новото време е потъването на презокеанския лайнер Титаник преди един век след конфликт с айсберг в Атлантическия океан.

Трагични произшествия с потънали кораби са се случвали преди и след Титаник, само че тъкмо тази злополука остава като знак на всемирна покруса.

Защо се получава по този начин?

Титаник е транспортен съд от най-голям клас за времето си, разгласен за непотопим. Той е същинско знамение на корабостроенето освен с модерния си тип, само че и с техническите си характерности.

Все отново историята му потвърждава, че няма нищо неразрушимо и постоянно, че нещата зависят и от човешките решения, както и от естествените сили.

Повече от един век след първото си корабоплаване, което се оказва и последно, Титаник продължава да се намира на дъното на Атлантика. Той е на малко повече от 500 километра от крайбрежията на провинция Нюфаундленд, Канада, на дълбочина от 3800 метра на океанското дъно. Останките на Титаник демонстрират, че най-големият за времето си кораб лежи раздвоен на две елементи, на малко повече от половин километър една от друга.

Седемдесет и четири години след потъването на лайнера миниподводница доближава за първи път до останките на Титаник и прави наблюдения. Такива спускания се вършат и по-късно, а фотосите дават опция на поколенията, които се интересуват от детайлностите към трагичния случай, да добият визия за ситуацията в кораба по времето, когато е правил първия си постоянен курс.

 потъването на титаник

Ентусиастите, които са изучавали кораба, са изключително впечатлени от фотография на ваната в банята на капитана. Тази вана към този момент я няма. Това е открито от интернационален екип, осъществил серия от спускания за първи път за последните 15 години.

Техният извод е, че останките на Титаник са в доста по-лошо положение, в сравнение с при предходното наблюдаване. Десният ръб на кораба е подложен на мощно изгниване, цялата палуба рухва и сриването на част от покрива на кабините в предната част ще закрие изгледа към вътрешността на лайнера. Цялостната съсипия приказва, че именитият Титаник е на път да изчезне, връщайки се към природата. Гниенето е необратим развой при всеки вид обект.

Сегашната експедиция се прави от същия екип, който се спусна в Марианската котловина. Спускането е със специфична подводница. Тя освен преглежда и запечатва всичко, което се случва с Титаник в настоящия миг, само че прави и редица научни наблюдения. Изследва живота на тази дълбочина и скоростта, с която гният металите в изискванията на ниска температура и на огромна дълбочина.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР