Една от най-големите компании на Балканския полоустров за производството на

...
Една от най-големите компании на Балканския полоустров за производството на
Коментари Харесай

Приходите на "Алкомет" нарастват с 50% до над половин милиард лева за 2021 г.

Една от най-големите компании на Балканския полоустров за производството на алуминиеви произведения - " Алкомет ", разгласи рекордни доходи за 2021 година поради растежа в цените на алуминия и прехвърлянето им в крайната продукция. Освен това компанията е изложена и на високите цени на енергоносителите. Приходите на сдружението надвишават 515 млн. лв. за последната година, растеж от към 50% спрямо 2020 година Индустриалната компания обаче продължава да работи на загуба поради по-високите лихвени разноски. Данните демонстрират, че загубата е към 400 хиляди лева, което въпреки всичко е съществено стесняване спрямо близо минус от 4 млн. лева през 2020 година

Основна причина за растежа в постъпленията на компанията през предходната година е инфлацията. " Имаме нарастване на приходите заради увеличените стойности на главната суровина, " разяснява пред " Капитал " Петър Станчев, шеф връзка с вложителите от " Алкомет ". За 2020 година междинната цена на алуминия на Лондонска железна борса е 1 489 евро за метрирчен звук (MT), а за 2021 е 2 097 евро/МТ, нарастване с към 41 %, като за последното тримесечие на 2021 година алуминият е на междинна стойност от 2 416 евро/MT, показват от управлението в отчета за активността. Компанията е нараснала продажбите си в натурално изражение с 14 хиляди тона до 86 хиляди МТ.

От компанията показват, че търсенето на алуминиеви пресови артикули на европейския пазар през отчетния интервал продължава да е във прогресивен тренд в разнообразни сфери на промишлеността. Засилена е потреблението им при осъществяването на енергийни планове, автомобилната промишленост, машиностроенето, строителството, вътрешния дизайн, се показва в отчета към доклада. През предходната година " Алкомет " откри нов завод за механична обработка на профили за 13.5 млн. лева Компанията подписа 12-годишен контракт с BMW за доставка на съставни елементи за електрически коли, като серийното произвеждане стартира от тази година.
Реклама Загуба поради повече лихви
Въпреки подобрението на продажбите шуменският производител към момента е на загуба. Тя се дължи на повече лихвени заплащания, поради увеличеното оборотно финансиране, както и по-големите амортизационни отчисления, в резултат на нововъведените в употреба индустриални мощности, съгласно Станчев. " Основният индикатор за доходност на компанията - облагата преди налози и такси (EBIDTA) демонстрира положително развиване, като осъществя над 21 млн. лева по този индикатор. ", уточни той.

" Считаме, че макар насъбраните отрицателните фактори, които въздействат на нашата доходност, а точно нарасналите стойности на енергоносителите (на годишна база природния газ се увеличи над 3 пъти и половина, а електрическата енергия над 3 пъти), които носят след себе си и нарастване на спомагателните материали и услуги, през 2022 година сдружението ще успее да осъществя приемливоте за металургичната промишленост равнища на EBIDTA от към 5-7 % ", счита Станчев.

Основната част от приходите на българската индустриална компания идват от експорт (близо 94%). Германия, Италия, Полша и Испания измежду главните пазари на " Алкомет ", само че сдружението изнася продукция и за Австрия, Франция, Нидерландия и други страни от Европейски Съюз. Постъпленията от България за сдружението през 2021 са в размер на към 27 млн. като се усилват с над 25%.
Енергийни терзания
Най-голямото терзание на вложителите сега е обвързвано с възходящите разноски за сила и материали. Разходите на шуменския производител на алуминиеви произведения за материали, горива и сила през последните дванадесет месеца са се нараснали с над 58% до над 430 млн. лв. през 2021 година (в съпоставяне с към 275 млн. през 2020 г), само че съгласно Станчев най-малко по отношение на материалите " Алкомет " няма проблем все още.
Реклама
" Предвид политика ни за диверсифициране на доставчиците ни за момента не изпитваме компликации с набирането на главните и спомагателни първични материали ", сподели още Петър Станчев. " Изпитахме компликации с внезапният скок в стойностите на главната ни суровина и енергоносителите, само че те бяха преодолени с оптимизация на индустриалните процеси, а също и благодарение на нашите финансови сътрудници ", сподели още той.

Във вторник цената на акциите на " Алкомет " се намалява с 1.4% на БФБ, а пазарната капитализация на сдружението възлиза на към 123 млн. лева Основни акционери в компанията са турската FAF Metal (16.86%) и свързаната с нея " Алуметал " (73.25%).
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР