Една от най-големите глобални заплахи през изборната за половината население

...
Една от най-големите глобални заплахи през изборната за половината население
Коментари Харесай

Давос посочи дезинформацията като основен глобален риск - как ЕС се бори с нея?

Една от най-големите световни закани през изборната за половината население на света 2024 година.Такае показана дезинформациятавнаСветовния стопански конгрес в Давос, провел се от 15-и до 19-и януари.

Гражданското общество, академичната общественост, държавните управления и бизнесътвиждат точно в дезинформацията най-сериозния риск в кратковременен проект,докато рисковите метеорологични условия са най-значимият дълготраен проблем, демонстрира Докладът, който беше оповестен няколко дни преди началото на форума в швейцарския курортен град.

" Нестабилният световен ред, характеризиращ се с поляризиращи тематики и неустановеност, влошаващите се последствия от рисковите метеорологични условия и икономическата неустановеност водят до ускорено разпространяване на опасности, в това число дезинформация ", уточни Саадия Захиди, ръководещ шеф на Световния стопански конгрес. Според нея международните водачи би трябвало да се обединят, с цел да се оправят с краткосрочните рецесии, както и да положат основите на едно стабилно и приобщаващо бъдеще.

Как Европейски Съюз противостои на дезинформацията?

Европейската комисия подхваща редица дейности и начинания за битка с дезинформацията и разпространяването на подправени вести.

Членството на България в Европейски Съюз способства за подобряването на съвсем всички аспекти на нашия живот – от метода, по който работим, пътуваме и пазарим, до качеството на околната среда, опциите ни за учене и метода, по който предприятията ни вършат бизнес. Този неповторим политически и стопански съюз е най-успешният кротичък план в историята, само че макар многочислените успехиразпространението на подвеждаща и погрешна информация е огромно предизвикателство за Европа.Заедно с страните членки Европейски Съюз работи за осъществяването на набор от дейности за справяне с разпространяването й, както и против негативното влияние на дезинформацията върху нашите общества.

Основни онлайн платформи, нововъзникващи и профилирани такива, участници в рекламната промишленост, проверители на обстоятелства, научноизследователски и цивилен организации изготвихав сходство с насоките на Комисията от май 2021г., който беше признат през юни 2022г. от 34страни, които се причислиха къмпроцеса на преразглеждане на Кодекса от 2018г.

Укрепен Кодекс за държание от 2022 година

·Съвместно контролиране за доста огромните онлайн платформи в границите на законодателния акт за цифровите услуги·34 подписали - 44 уговорката и 127 съответни ограничения:

- По-силни ограничения за демонетизиране на дезинформацията

- Повишаване на прозрачността на политическата реклама и тематично насочената реклама

- Осигуряване на изцяло обгръщане на съществуващи и новопоявили се типове манипулативно държание

- Разширяване и подсилване на инструментите, които дават благоприятни условия на потребителите, да вземем за пример да откриват и алармират за погрешно или подвеждащо наличие

- Разширяване на обсега на инспекцията на обстоятелства във всички страни и на всички езици в Европейски Съюз

- Предоставяне на откривателите на по-голям достъп до данни

- Създаване на постоянна рамка за мониторинг и докладване, с количествена и качествена информация на ниво Европейски Съюз и страни членки

- Учредяване на център за бистрота

- Създаване на непрекъсната работна група за развиване и адаптиране на кодекса

Новият кодекс обединявапо-разнообразен лист от заинтригувани страни от всеки път, като им дава опция да допринесат за широкообхватни усъвършенствания, като поемат точни задължения, свързани с тяхната област.Такива задължения включват демонетизиране на разпространяването на дезинформация;гарантиране на бистрота на политическата реклама;засилване на съдействието с лицата, проверяващи фактите; улеснение на достъпа на откривателите до данни.

Подпомагането на платформите и промишлеността да изпълнят уговорките си според кодекса за положителни практики против дезинформацията ечаст от уговорката на Европейската комисия за по-прозрачна, безвредна и надеждна онлайн среда.

#НеСеЗаблуждавайте - Дезинформацията не е друга позиция!

Това е посланието на осведомителната акция на Европейската комисия в България, която включва видеа на разнообразни тематики, в които се демонстрира по какъв начин работи дезинформацията. Кампанията се реализира в партньорство с Factcheck.bg и се осъществя в подтекста на инициативата#BGvsDisinfo, която събира дружно представители на европейски и интернационалните институции, на българските управляващи, медии, проверители на обстоятелства и неправителствени организации, които сплотяват старания за противопоставяне на дезинформацията, която се популяризира в България.

През последните две години Covid пандемията и войната на Русия в Украйна сложиха пред тестване способността ни да се оправим с масираните талази от подвеждаща информация и подправени вести, които ни заливат всекидневно.

В осъществяване на публичната си функционалност да осведоми правилно и да разкрива и разобличава популяризирани в обществото операции и дезинформация,Българското национално радио също сътвори и поддържа от 2021 година платформа за инспекция на фактите-.

През 2023 година България остана измежду най-уязвимите в Европейски Съюз към дезинформация.

България се оказа на последно място измежду страните от Европейски Съюз в Индекса за медийна просветеност за 2023 година.Страната ни зае 35-о място от общо 41 оценени странив Европа, което я сложи измежду най-уязвимите към дезинформация страни.

Индексът за медийна просветеност се изготвя в границите на Инициативата за европейски политики (EuPI) на Институт " Отворено общество – София " и прави оценка евентуалната накърнимост на обществата към дезинформацията и обвързваните с нея отрицателни феномени въз основата на знаци за: качество на образованието, медийна независимост, доверие в хората и е-участие.

Вероятно сме достигнали " пика на дезинформацията ", защото към момента под въздействието на дезинформацията и подвеждащата информация около пандемията от Covid-19, стартира пропагандата на Русия във войната ѝ против Украйнаслед нападението от 24 февруари 2022 година (както и преди този момент, само че с друг интензитет и характер), беше казно при представянето на отчета в края на юни 2023 година

Марин Лесенски, програмен шеф в " Отворено общество ", създател на разбора, разяснява:

" Обезпокоително е, чеповечето от най-уязвимите страни към дезинформация, съгласно Индекса на медийната просветеност за 2023 година,са и най-близо до войната в Украйна, стартирана от Русия,и са измежду най-изложените на злонамерена дезинформация ".

Медийна просветеност е от основно значение за реализиране на по-стабилна народна власт в Европейски Съюз.

Европейската комисия прикани през септември 2023 г.големите обществени платформи да създадат повече против съветските операции в мрежите преди плануваните за началото на юни 2024-та избориза депутати в Европейския парламент.

Вицепрезидентът на Европейска комисия Вера Йоурова настоя " Google ", " Майкрософт ", " Мета " и TikTok да се заемат с това, което тя назова " многомилионно оръжие на Русия за всеобща операция ".

" Руската страна се включи във войната на хрумвания, с цел да замърси нашето осведомително пространство с полуистина и неистини, с цел да сътвори подправен облик, че демокрацията не е по-добра от автокрацията. Днес това е оръжие за всеобща операция за доста милиони евро ",каза Йоурова, която дава отговор за европейските полезности и за прозрачността.

От началото на 2024 година - няколко месеца преди изборите за Екологичен потенциал при започване на юни - с поддръжката на Представителството на Европейската комисия в Българияезик.

Мисиятана открития през 2015 година профилиран портал EUvsDisinfо е даизследва, предвижда и противодейства на съветските дезинформационни акции, засягащи Европейски Съюз, обособените страни членки, както и прилежащите страни. Инициативата цели да увеличи публичната информираност и схващане за дезинформационните интервенции на Кремъл ида помогне на жителите в Европа и отвън нея да развият резистентност и сериозно мисленесрещу задграничните операции в медийното и цифровото пространство.

EUvsDisinfo проучва трендовете, методите и практиките за дезинформация и прави многоезичен медиен мониторинг. Екипът разпознава, проучва и разкрива случаи на дезинформация, провеждани от свързани с Кремъл медии на територията на Европейски Съюз, страните от Източното партньорство, Западните Балкани и южните съседи на Европейски Съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР