Една от най-големите държавни компании у нас трябва да бъде

...
Една от най-големите държавни компании у нас трябва да бъде
Коментари Харесай

Кирил Петков се обяви за закриването на Държавната консолидационна компания

Една от най-големите държавни компании у нас би трябвало да бъде закрита. Това разгласи служебният министър на стопанската система Кирил Петков. По думите му Държавната консолидационна компания сега харчи пари по непрогледен метод. В същото време някогашният стопански министър от ГЕРБ Лъчезар Борисов разгласи, че има заплаха за финансовата непоклатимост както на ВМЗ Сопот, по този начин и на " Авионамс " поради ДКК.

Финансовото положение на военните сдружения ВМЗ и Авионамс е под въпрос след вчерашното решение на Министерския съвет да бъде взет дял от Държавната консолидационна компания, в която са двете сдружения, разгласи някогашният стопански министър Лъчезар Борисов.

" ВМЗ сега е на облага към 21 млн. което значи 10 млн. ще отидат към бюджета, в случай, че бюджета върви нагоре, има нарастване на приходите, имаме задоволително доходи в бюджета - тези 10 млн. лв. не са доста, само че за едно дружество са доста, в случай че сега понижават поръчките, през годините тези средствата, които ги е реинвестирало. Авионамс обстановката е същата, би трябвало да влага, има задължения, които би трябвало да изплаща към компанията майка, която е изиграла ролята още веднъж на финансов буфер, би трябвало да влага обилни средства по плана за Ф16 ", заявиЛъчезар Борисов, народен представител от ГЕРБ-СДС.

Според служебния стопански министър Кирил Петков обаче обстановката не е такава.

" Реално дивидентът, който се изисква, е от ДКК, не от ВМЗ. ДКК има пари в Българската банка за развиване, които стоят свободни, плащайки този дял просто им понижаваме свободния запас, знаете, че ДКК беше постоянно говорена тематика, по какъв начин 600 изтекоха за язовирите, по какъв начин за служебния комплекс са отделени над 190 млн. тъй че взехме решение, че няма за какво ДКК да има свободни средства, откакто методът, по който ги харчи, е рисков откъм целенасоченост ", съобщи Кирил Петков, длъжностен министър на стопанската система.

По думите на министъра, ДКК би трябвало да бъде и закрита, само че това ще стане поетапно, тъй като тя има заем към Българската банка за развиване. Самата ДКК сплотява в себе си предприятия като Монтажи, Кинтекс, ВМЗ и други и беше основана за преразпределяне на средства от печеливши сдружения към по-губещи. От ГЕРБ обаче разкритикуваха служебното държавно управление и за отпущането на спомагателни средства за необезпечени заеми на ББР.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР