Една от най-големите черни дупки във Вселената има апетит, отговарящ

...
Една от най-големите черни дупки във Вселената има апетит, отговарящ
Коментари Харесай

Гигантска черна дупка изяжда за един ден еквивалента на Слънцето

Една от най-големите черни дупки във Вселената има вкус, отговарящ на големия ѝ размер. Нови калкулации демонстрират, че нейната маса е 34 милиарда пъти по-голяма от Слънцето и всеки ден гълтам маса, равна съвсем на едно Слънце.

Това я прави най-бързо растящата черна дупка в цялата Вселена (поне доколкото ни е известно). Нещо повече – тя попада в категорията ултрамасивни черни дупки.

„ Масата на черната дупка е към 8000 пъти по-голяма от тази в центъра на Млечния път “, споделя астрономът Кристофър Онкън от Австралийския народен университет в Австралия.

„ Ако черната дупка на Млечния път желае да доближи сходни размери, то тя би трябвало да погълне 2/3 от всички звезди в галактиката ни. “

За първи път научаваме за съществуването на този колос през 2018-а. Черната дупка зарежда квазар в центъра на вселена, наречена SMSS J215728.21-360215.1 (или J2157 за по-кратко). Тя се намира на милиарди светлинни години от нас.

През 2018-а астрономите пресмятат, че масата на черната дупка е почти 20 милиарда слънчеви маси, което я слага в категорията на ултрамасивните (над 10 милиарда слънчеви маси). Нейната степен на ускоряване пък (т.е. какъв брой материал поглъща) е била считана за половин слънчева маса дневно.

Впоследствие астрономите вършат нови измервания и усъвършенстват данните. И те са в действителност впечатляващи. Оказва се, че радиусът на хоризонта на събитията на черната дупка е почти 670 астрономически единици.

За да добиете по-ясна визия, приблизително Плутон се намира на 39.5 астрономически единици от Слънцето. Хелиопаузата – т.е. мястото, където слънчевият вятър отслабва и не съумява да навлезе в междузвездното пространство – е малко над 100 астрономически единици от Слънцето. Следователно хоризонта на събитията на черната дупка в галактиката J2157 е 5 пъти по-голям от размера на Слънчевата система.

J2157* не е най-голямата черна дупка, откривана в миналото. В галактиката Holm 15A – на към 700 млн. светлинни години – откриваме ултрамасивна черна дупка, която е почти 40 милиарда слънчеви маси. Не би трябвало да забравяме и ултрамасивната черна дупка, захранваща квазара TON 618 – 66 милиарда слънчеви маси. Тя е едвам на 10.4 милиарда светлинни години.

Изследването е оповестено в  Monthly Notices of the Royal Astronomical Society .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР