Една от най-бедните германски провинции - Саксония-Анхалт, е на път

...
Една от най-бедните германски провинции - Саксония-Анхалт, е на път
Коментари Харесай

40-хилядният германски град, който привлече €600 милиона инвестиция на американски производител на батерии

Една от най-бедните немски провинции - Саксония-Анхалт, е на път да се снабди с най-голямата си инвестиция за последните 15 години. Американският производител на акумулатори за електрически коли Farasis е избрал града Битерфелд-Волфен за първата си европейска фабрика. Но освен това - компанията ще трансформира дребния немски град с население под 40 хиляди души в новия дом на своята европейска централа.

В Саксония-Анхалт няма производител на коли, както в доста други немски провинции, само че районът е хазаин на редица снабдители на части. 270 сходни компании обезпечават работа на 23 000 души в този бранш на локалната стопанска система. Въпреки това провинцията се подрежда на предпоследно място по БВП на глава от популацията в Германия и на 13 от общо 16 по общо Брутният вътрешен продукт.

Ето за какво бъдещата инвестиция е огромна вест както за локалното население, по този начин и за локалните политици. " Това е най-голямата бизнес инвестиция през последните 15 години ", разгласи министърът на стопанската система на Саксония-Анхалт проф. Армин Вилингман. По думите му се водят договаряния и с други компании, свързани с производството на електрически автомобили.
 Автоиндустрията в Германия е в заплаха. И това крие опасности за стопанските системи в Източна Европа
Автоиндустрията в Германия е в заплаха. И това крие опасности за Източна Европа

Кои страни от района биха били най-засегнати при въвеждането на мита от страна на Съединени американски щати

Американската фабрика ще има потенциал сред 6 и 10 гигаватчаса, с която мощ ще могат да бъдат захранени сред 60 и 80 хиляди електрически коли. За какъв брой километра ще стигне това количество зависи от самите автомобилни производители. Тяхно решение ще бъде какъв брой модула да конфигурират върху една батерия. Традиционно това са сред 60 и 100 киловатчаса, които стигат за 500 километра, изяснява Себастиан Волф, началник на компанията за Европа.

Очакваната инвестиция в локалната стопанска система възлиза на 600 милиона евро, като работните места ще бъдат към 600. Заедно с това ще бъде преместена и европейската централа от Щутгарт в Битерфелд-Волфен. Според локалното министерство на стопанската система за нея са се състезавали общо 80 града. Общата повърхност, на която ще бъде ситуирано производството, е 30 хектара.

Farasis е американска компания, основана през 2002 година в Калифорния и досега с развойна активност там. Седалището на концерна обаче е в китайският град Ганджоу. Производителят има все още 3500 чиновници.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР