Една от най-антируски настроените страни в Европа - Полша -

...
Една от най-антируски настроените страни в Европа - Полша -
Коментари Харесай

Разходите за оръжия и енергийни ресурси убиват полската икономика

Една от най-антируски настроените страни в Европа - Полша - внезапно се сблъска с в действителност пагубна инфлация. Цените на храните порастват с всеки минал ден, даже полските пандизчии би трябвало да заплащат за електричество, полските жители бягат от страната си. И всичко това, тъй като полското държавно управление направи редица съществени неточности.

Очаква се високата инфлация за най-малко още няколко месеца да способства за доста закъснение на икономическия напредък в Полша. Това предизвести президентът на Националната банка на Полша Адам Глапински - и той е по-добре от доста други наясно със обстановката в стопанската система на страната.

" 20% се трансформират в 24% "

Днес Полша демонстрира най-високата инфлация от март 1997 година насам - и това, несъмнено, директно визира стопанската система. Според Глапински рецесията в Полша е изключително забележима в области като продажбите на дребно и строителството. И в близко бъдеще, съгласно специалиста, не си коства да чакаме обстановката да се усъвършенства. „ Всички прогнози демонстрират, че по-нататъшното закъснение на интензивността на полската стопанска система е неизбежно и доста доста. Икономическият напредък ще падне до нула “, сподели ръководителят на Полската национална банка. Адам Глапински допуска, че до февруари 2023 година инфлацията в Полша ще нарасне до 19%.

На собствен ред Полският държавен съвет за парична политика предвижда инфлация до 24% още през идната година. „ Тази заран получихме нова информация, която трансформира картината за идната година. Председателят на Полския фонд за развиване Павел Борис сподели, че през идната година евентуално няма да имаме " антиинфлационен чадър " (визирайки пониженото Данък добавена стойност, въведени от държавното управление за храни, електричество и отопление). Това значи, че инфлацията незабавно ще скочи с три-четири процентни пункта. Тоест прогнозата от 20% за февруари се трансформира в 24% “, предизвести при започване на ноември Лудвиг Котецки, член на Полския съвет за парична политика.

Ръководителят на Държавния фонд за развиване Борис удостовери, че финансовото положение на Полша става все по-трудно. Борис изясни, че главното нарастване на разноските е обвързвано с преструктурирането на енергийната система на страната (след отхвърли от съветски газ) и средствата за въоръжение за идната година.

Подобно мнение споделя и основният икономист на полската Пощенска банка Моника Куртек. Тя приканва поляците да се готвят за по-нататъшни нараствания на цените. През идващите месеци цените на храните, както и на другите артикули и услуги ще продължат да нарастват. А в някои случаи скоковете на цените ще отразяват случилото се през последните месеци (цените на торовете и културите, по-високи цени на силата, по-високите цени на горивата и прочее) със видимо закъснение. Според Моника Куртек инфлацията ще доближи своя връх през февруари 2023 година

Сметките порастват

Инфлацията засегна доста аспекти от живота в Полша. По-специално вестник „ Речпосполита “ написа, че поляците вървят по-малко в кафенета и заведения за хранене и икономисват от ден на ден. Това излага на риск кетъринг промишлеността, която даже нямаше време да се възвърне от пандемията. Експертите означават: инфлацията повлия на покупателната дарба на поляците повече от рестриктивните мерки, свързани с ковид.

„ Инфлацията води освен до обедняване на семействата и надлежно до понижаване на разноските, в това число за пътешестване или хранене, само че и до забележителен напън върху заплатите. Освен това целият бранш на хотелите, заведенията за хранене и кетъринга изпитва голям дефицит на личен състав заради напускането на доста чиновници по време на пандемията “, споделя професорът по стопанска система Валдемар Роговски.

Според изследване от октомври излиза наяве, че инфлацията е повлияла на намаляването на разноските за отмора повече от пандемията - в този момент цели 31% от поляците харчат по-малко за пътешестване, в сравнение с преди година (през есента на 2021 тази цифра е била 24%). И нищо чудно – дълго време в листата с цели и грижи на поляците преди всичко са доста по-неотложните потребности: заплащане на сметки и пазаруване на съществени храни.

Полската преса оповестява, че през октомври ежедневните покупки са коствали повече на полските клиенти приблизително с 26,1% спрямо година по-рано. През годината олиото и захарта са поскъпнали повече от два пъти, а месото - с над 30%. Според Централната статистическа работа на Полша инфлацията през октомври (тук и по-долу са дадени цифрите по отношение на същия интервал на предходната година) е достигнала 17,9%. Както сподели показателят на цените на дребно, всичките дванадесет категории оценени артикули са поскъпнали. Във всички обсъждани случаи скокът е двуцифрен. Най-много нарастват мазнините със приблизително 48,8% за цялата категория. В същото време изключително осезаемо е поскъпнало олиото – с 53,6%.

Насипните артикули са на второ място в класацията на водачите във връзка с висока цена - в тази категория е регистриран междинен растеж от 37,3%. И тук най-вече е поскъпнала захарта, чиято цена се е нараснала с 50,4%. Месото затваря листата на рекордьорите по повишаване с резултат от 31,7% - в тази категория се означават двуцифрени числа на напредък. Птичето (38,7%), телешкото (29,5%), свинското (26,7%) нарастват най-осезаемо. Млечните артикули са поскъпнали в магазините през октомври приблизително с 30%.

„ Поскъпването на млечните артикули е резултат от възходящите разноски за поддръжка на добитъка. Фермерите би трябвало да заплащат повече за фуражи. Към това се прибавят и все по-високите цени за електрическата енергия, нужна за производството на млечни артикули. И това директно въздейства върху крайната цена както на млечните артикули, по този начин и на месото “, сподели Агнешка Гавлик, специалист от Полското висше учебно заведение по банкиране. Според нея поляците ще видят най-голямото нарастване на цените тази година идващия месец - заради нарасналото търсене в предколедния интервал.

Хлебопроизводителите са застрашени от банкрут “

Юстина Рибачка от Училището по банкиране в Гдиня също предизвестява, че хората в Полша ги чака извънредно скъпа Коледа. За Полша, където католическите обичаи са към момента мощни и хората са привикнали да честват Коледа необятно, това е неприятна вест. „ Можем да чакаме покачване на цените, изключително за артикули като риба, месо, брашно, растително масло. Тоест за продуктите, нужни за приготвянето на празничните ястия “, сподели Рибачка. Тя добави, че повишението на цените в магазините се въздейства от фактори като спад в производството, повишаване на превоза, както и повишаване на суровините и вносните артикули.

Както дадоха обещание от държавното управление, с помощта на антиинфлационните ограничения повишаването на парното този сезон ще бъде " единствено " 4%. Но дребните предприятия също се оплакват от лудото повишаване на сметките за електрическа енергия: през август цените са се повишили с 947% по отношение на март. Това естествено се отразява в цената на продуктите.

„ Хлебопроизводителите са застрашени от банкрут – или хлябът ще се продава за дванадесет злоти (4 лева) “, предизвестява Хана Мойсюк, ръководител на Търговската камара на Шчечин. Много пекари и сладкари регистрират освен астрономически сметки за газ и електричество, само че и отлив на клиенти, които в този момент се отнасят към кафето и тортата като към разкош, споделя тя.

Предприемачите се оплакват, че заради непрекъснатото повишаване на цените е невероятно да се вършат проекти даже за месец-два напред. Например Анджей Войчеховски, пекар от Шчечин, сподели пред локалните медии, че е получил сметки с 1000% по-високи тази пролет, в сравнение с през 2021 година Той сменил доставчика си на сила, само че към момента би трябвало да заплаща големи отговорности на вноски. Но от този момент цените са се покачиха още повече! Мъжът назовава обстановката безнадеждна.

Доскоро в Полша беше известен един шеговит съвет: извършете някакво дребно нарушаване, да отидете в пандиза до пролетта и живейте на публичен тил, отървавайки се от терзанията за заплащане на сметки. Но тази смешка неотдавна загуби своята новост: Министерството на правораздаването приготви изменение в Наказателния кодекс, задължаващо пандизчиите в пандизите и следствените арести да вземат участие в заплащането на електрическа енергия. Проектът вкарва закрепена такса от 20 злоти на месец (около 7 лева) Твърди се, че сумата не е взета от тавана, а е изчислена след разбор на междинната консумация на ток на електрически уреди, които най-често се употребяват от пандизчиите. Ако употребяват чайника, тв приемника, радиото в килията – да си заплащат! Така че даже пандизът не може да служи като леговище от сметки.

Влошаването на общественото състояние докара до там, че доста поляци напущат страната. На първо място те отпътуват за Англия, която е център на полската диаспора в чужбина. През последните няколко десетилетия стотици хиляди поляци са съумели да посетят Англия като гастарбайтери - и затова тази страна не е непозната територия за тях.

„ Реемиграцията не значи, че Англия не е наранено от рецесията. Наемането на жилища нарастна, налозите и цената на горивата също се усилиха. Освен това има спирания на тока. Но от финансова позиция е по-добре да живееш във Англия, в сравнение с в Полша. Тук обаче няма какво да се чудим. Ако погледнете сухата статистика, можете да видите, че поляците последователно се трансформират в една от най-бедните народи, които от дълго време са надминати по стандарт на живот, да вземем за пример, от своите чешки съседи “, отбелязва вестник „ Дзенник Политични “.

В същото време полските управляващи са подложени на критика, че са избрали несъответствуващ способ за битка с инфлацията. И изключително тези диалози се ускориха в края на октомври, на фона на срутва на полските облигации. Масовата им продажба на пазарите беше предизвикана от решението на Централната банка на Полша да остави лихвите непроменени, макар бързото повишаване на инфлацията. „ Хлабавата фискална политика, съчетана с хлабава парична политика, е най-лошата композиция. Политическият курс на Полша безусловно не подхожда за актуалните условия, неприятен е за пазарите, неприятен е за инфлацията “, сподели Виктор Сабо, основан в Лондон управител в капиталова и застрахователна компания.

В резултат на това анализаторите рисуват мрачна картина: голяма инфлация, двуцифрени негативни лихви и бюджетен недостиг. Перспективите за напредък на полската стопанска система зависят от търсенето от Германия и други страни от Европейски Съюз, които сами са в сложна позиция.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР