Една от ключовите теми на започналата в Ню Йорк седмица

...
Една от ключовите теми на започналата в Ню Йорк седмица
Коментари Харесай

Как всички искат да реформират Съвета за сигурност на ООН и защо той не работи

Една от основните тематики на почналата в Ню Йорк седмица на високо ниво на Общото заседание на Организация на обединените нации беше промяната на Съвета за сигурност. Почти всички, които приказваха във вторник, от генералния секретар на Организация на обединените нации до президентите на Бразилия, Съединени американски щати и Турция, споделиха, че би трябвало да се направи нещо с тази институция, основана през 1945 година, защото тя от дълго време не дава отговор на актуалните действителности.

По-рано от Кремъл също обявиха за нуждата от актуализиране на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. В същото време, от Министерство на външните работи на РФ обясниха за какво практическите стъпки в тази посока са към момента надалеч.

Световните водачи приказват за нуждата от реформиране на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации надали не от края на Студената война, само че този въпрос, може би, в никакъв случай до момента не е възниквал с такава необходимост, както в този момент. Обяснението за това е просто: доста страни считат този механизъм за непредставителен и неефикасен.

Непредставителен, защото единствено пет страни (Русия, Съединени американски щати, Китай, Англия и Франция) имат право на несъгласие според споразуменията, подписани след Втората международна война. И неефикасен, - тъй като през последните години всички най-важни решения се взимат от кого ли не – от обособени страни, които постановат наказания и употребяват мощ, до районни организации и неофициални сдружения на съидейници – само че не и от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Откривайки седмицата на високо ниво в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк във вторник, генералният секретар на организацията Антонио Гутериш сигнализира: „ Международните управнически институции са блокирани във времето; просто погледнете Съвета за сигурност на Организация на обединените нации или финансовата система на Бретън Уудс. Те отразяват политическите и стопански действителности от 1945 година ", сподели той.

„ Светът се е трансформирал, само че нашите институции не. " Не можем да се оправим дейно с провокациите на нашето време, в случай че институциите не отразяват света подобен, какъвто е. Вместо да бъдат механизъм за решение на проблеми, те могат да станат част от казуса.

През по-голямата част от Студената война интернационалните връзки, съгласно Антониу Гутериш, значително са били обсъждани през призмата на двете суперсили, последвани от къс интервал на монополярност.

„ Сега бързо се движим към многополюсен свят. В доста връзки това е добре ", продължи генералният секретар на Организация на обединените нации. " Това отваря нови благоприятни условия за правдивост и баланс в интернационалните връзки. Но многополярността сама по себе си не може да подсигурява мир. Многополюсният свят се нуждае от мощни и ефикасни многостранни институции. Алтернативата на промяната, съгласно Антонио Гутериш, е „ по-нататъшно фрагментиране “. „ Или промени, или огромен ерес “, заключи той.

Следващият оратор беше бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва (на Бразилия по традиция постоянно се дава правото да приказва първа на седмицата на високо ниво на Общото събрание). Той също се оплака, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации губи престиж.

Това се случва, съгласно него, в това число заради обстоятелството, че непрекъснатите членове на Съвета за сигурност „ стартират противозаконни войни, търсейки териториално уголемение или промяна на режима “. Бразилският водач акцентира, че без промяна Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще продължи да деградира и в това време даде да се разбере, че страната му също би желала да получи повече права.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също приказва доста в речта си за значимостта на актуализирането на Съвета за сигурност посредством увеличение на неговите непрекъснати и непостоянни членове (в момента последните са 10, като се избират на всеки две години). „ Съединените щати организираха обилни съвещания с доста държави-членки на Организация на обединените нации и ние ще продължим да вършим нашата част, с цел да подсигуряваме напредъка на промените “, сподели той.

„ Трябва да сме в положение да преодолеем задънената улица, която прекомерно постоянно попречва напредъка и блокира съглашението в Съвета. Имаме потребност от повече гласове и повече отзиви. " По думите на Джо Байдън, Съединени американски щати „ работят, с цел да създадат интернационалните институции като цяло по-отзивчиви, по-ефективни и по-приобщаващи “.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна прикани за основаването на интернационална система на ръководство, „ която ще бъде от изгода за цялото човечество “.

„ Този метод има от ден на ден последователи. Съгласни сме с генералния секретар на Организация на обединените нации господин Гутериш, че институциите, основани след Втората международна война, не отразяват актуалния свят “, сподели той. Според турския водач Съветът за сигурност на Организация на обединените нации е престанал да работи като „ поръчител на мира “, а се е трансформирал в „ полесражение за споразумяване на връзките единствено на пет страни “.„ Светът е повече от пет (държави – Комерсант )! “ - възкликна той.

Руската делегация в Ню Йорк, припомняме, се управлява от външния министър Сергей Лавров. Тъй като държавните и държавните ръководители постоянно се изричат първи, неговата тирада е планувана едвам за събота, 23 септември. Наскоро обаче Кремъл разяснява въпроса за промяната на Съвета за сигурност.

„ Съветът за сигурност на Организация на обединените нации в действителност би трябвало да бъде трансформиран, с цел да се усили оптимално успеваемостта на този извънредно значим интернационален орган “, сподели прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков пред кореспонденти в понеделник. По думите му този развой изисква доста сложни договаряния, само че диалогът би трябвало да стартира. „ Ние сме говорили за това повече от един път “, сподели Дмитрий Песков.

В същото време Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в Организация на обединените нации, означи в изявление за ТАСС във вторник, че „ практическите стъпки за промяна (на Съвета за сигурност – Комерсант ) са доста надалеч “.

Според него доста страни, интензивно пропагандиращи концепцията за разширение на Съвета за сигурност (например САЩ), „ заобикалят детайлностите, а дяволът е в детайлите “.

„ Колко непрекъснати членове ще има? Какви категории ще се образуват? Ще има ли уголемение единствено в категорията непрекъснати членове или единствено в категорията непостоянни членове? Ще има ли непрекъснати членове с право на несъгласие или ще има междинна категория непостоянни членове, само че определени за по-дълъг период? Най-важното е кои ще бъдат тези страни, тъй като отсам стартира объркването и съмнението “, изброи главните противоречиви моменти дипломатът.

По мнението на Дмитрий Полянски „ към този момент различията по промяната на Съвета за сигурност са много съществени “. „ Съединени американски щати желаят да придвижат да вземем за пример Германия и Япония в Съвета “, продължи той. „ Ние не виждаме никаква добавена стойност в това. “ Русия, съгласно дипломата, се застъпва за включването в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на авторитетни „ разрастващи се страни, които съставляват гледната точка на голяма част от човечеството, а не нови страни от западния лагер, които ще повтарят все същата позиция “.

По-рано Сергей Лавров съобщи, че Русия ще поддържа разширението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации „ извънредно за сметка на представители на Азия, Африка и Латинска Америка “. Да се приказва за в допълнение включване на западни страни в съвета, съгласно министъра, би било „ просто неуместно “.

Междувременно, според известията в американски медии, Съединени американски щати биха желали да включат в Съвета за сигурност освен Германия и Япония, само че и Индия, Бразилия и Южна Африка.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР