Една от горещите точки в постсъветското пространство преди година беше

...
Една от горещите точки в постсъветското пространство преди година беше
Коментари Харесай

Казахстан и година след погромите не успя да отстрани причината за тях

Една от горещите точки в постсъветското пространство преди година беше Казахстан. На 2 януари 2022 година в тази страна се състояха всеобщи вълнения и опит за прелом, стотици хора починаха. Как от този момент казахстанските управляващи успокоиха политическия климат? А съумяха ли да отстранен аргументите за вълненията?

Властите на Казахстан ще създадат всичко допустимо покруса, сходна на януарските вълнения, да не се повтори. Това съобщи президентът на републиката Касим-Жомарт Токаев, говорейки в Алма-Ата на церемонията по откриването на мемориала на жертвите на събитията от началото на 2022 година „ Това беше време на тестване за нашия народ. Основите на държавността бяха застрашени. Освен това въпросът беше дали ще успеем да спасим нашата страна “, съобщи Токаев.

Припомняме, на 2 януари 2022 година в Жанаозен, в западната част на Казахстан, в центъра на петролните полета, започнаха спонтанни демонстрации на жители, ядосани от високата цена на втечнения газ, главното гориво за персоналните коли в този район. Газта нарастна двойно от 1 януари, откакто управляващите стопираха да я субсидират.

Още на 4 януари държавното управление на Казахстан отстъпи и още веднъж намали цената до предходното равнище. Но беше прекомерно късно - вълненията се оказаха " заразни ".  Същя ден многолюдни манифестации започнаха на централните площади на други районни центрове, в това число във „ втората столица “ - Алма-Ата. В столицата Астана (тогава Нур-Султан), където се намираше президентът Токаев, ситуацията остана спокойна.

Лозунгите бързо се трансфораха от стопански в политически - стачкуващите желаеха кланът на предходния президент на страната Нурсултан Назарбаев да напусне властта.  “Дядо, махай се! ”, скандираха доста от стачкуващите, изключително младите. Няколко паметника на Назарбаев бяха съборени от стачкуващи.

Към 5 януари митингите в Алма-Ата ескалираха в погроми. Мирните стачкуващи напуснаха улиците, само че бунтовниците в действителност завзеха властта. Те окупираха и разграбиха административните здания, в това число президентската резиденция в Алма-Ата и кметството, правоприлагащи органи, телевизионни редакции, огромни търговски центрове и даже летищетго. Армията и полицията бездействаха. Размирниците атакуваха хора с военни и полицейски униформи.

Протестната " самоорганизация " в Казахстан не би могла да се реализира без поддръжката на висши чиновници в правоприлагащите органи. Според специалистите по това време е станало явно, че ръководителят на Комитета за национална сигурност на Казахстан Карим Масимов е изиграл основна роля в опита за прелом.

Бившият министър председател, генерал-лейтенант от националната сигурност Масимов, беше арестуван в същия ден, когато бунтовниците превзеха Алма-Ата. По-късно беше оповестено, че генералът и няколко негови сътрудници са обвинени в държавна измяна и дейности, ориентирани към принудително завладяване на властта. Редица специалисти по-късно допуснаха, че Масимов е решил да употребява мирните митинги, с цел да смъкна от власт президента Касим-Жомарт Токаев, завземайки властта в полза на клана Назарбаев.

След ареста на заговорниците Токаев разгласи опит за прелом и се обърна за помощ към Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС). До 7 януари в страната дойде контингент. Ситуацията в страната се стабилизира, на 19 януари беше анулирано изключителното състояние в цялата страна.

Според управляващите вследствие на безредиците са починали 230 души, над 4500 са ранени. Сред задържаните бунтовници има 35 членове на неразрешени екстремистки придвижвания.

„ Докато някогашните ръководители на КНС са в пандиза, протестната интензивност мощно понижава. През есента, когато беше разгласен процесът против Масимов, част от опозиционните групи, които бездействаха през цялата година, неизвестно за какво, още веднъж подсетиха за себе си. Интересно съвпадане “, разяснява казахстанският политолог Марат Шибутов.

Като цяло, в случай че оценим събитията от миналата година, можем да кажем, че беше доста мъчно за Казахстан. „ Годината стартира с опит за прелом и приключва с повреди в Топлоелектрическа централа, заради които градовете са застрашени от заледяване “, сподели Шибутов.

Ако при започване на годината инфлацията беше на равнище от 8,5%, то към ноември цифрата се увеличи до 19,6%.. Националната банка на републиката чака през декември годишната инфлация да бъде в границите на 20-21%. От началото на годината до 22 декември казахстанското тенге отслабна с 8,07% по отношение на $. Една от аргументите за повишаването са многочислените наказания, наложени против Русия, сподели източникът. „ Санкциите ни удариха и нас, тъй като за мултинационалните компании сме обединен пазар “, счита Шибутов.

От политическа позиция обаче нещата наподобяват доста по-добре. Проведените през ноември изключителни президентски избори, на които Токаев завоюва с огромна преднина (81,3%), не могат да бъдат оценени настрана от референдума, който се организира през лятото и внесе доста промени в политическата система на страната, показва специалистът.

„ Изборите се организираха на фона на демократизация и либерализация. Затова те бяха толкоз спокойни ”, отбелязва казахстански политолог. „ Провеждането на мирни избори без недоволства, митинги и рецензии у нас към този момент е огромно достижение. Политическата система на страната се оказа доста по-силна, в сравнение с се смяташе. Като цяло ситуацията в републиката е спокойна - хората са виновни и по тази причина се пробват да не разклащат лодката, когато в близост има стихия. Заети сме със собствеите си каузи ”, добавя той.

От социално-икономическите аргументи, които провокираха всеобщи митинги преди година, са останали доста, разяснява Константин Затулин, началник на Института на страните от Оперативно-наблюдателно дело, първи заместник-председател на Комисията на Държавната Дума по въпросите на Оперативно-наблюдателно дело.

„ Обществото не може да се трансформира за толкоз къс интервал от време, даже като се вземе поради промяната на висшите чиновници, която фактически се случи в Казахстан. Една от главните аргументи за събитията, които се случиха тогава, беше несъответствието сред действителния живот и формата на организация на ръководството. Токаев, който в този момент е поел всички юзди на ръководството в свои ръце, до предишния януари в действителност беше представителна фигура. Истинската власт остана у Назарбаев и неговия клан. Има разнообразни оценки за интервала на ръководство на последния, само че сигурно може да се каже, че през това време общественото неодобрение в обществото се е засилило. И това неодобрение беше сполучливо употребявано, с цел да се извърши промяна на властта “, счита Затулин.

Ако политическият хайлайф е заменен, то би трябвало да се изчака във връзка с останалите искания към държавното управление, предявени преди година. „ Ще бъде ли допустимо да се ограничи корупцията, да се сложи Казахстан на по-ефективен път на развиване, да се задоволи търсенето на популацията за смяна? Всичко зависи от доста фактори: освен от държанието на новото държавно управление, само че и от интернационалната и вътрешна конюнктура, от връзките, които се развиват сред районите “, уверен е специалистът. Според депутата общественото разслоение, зародило при Назарбаев, продължава да съществува в страната.

В Казахстан остава несъответствието сред индикаторите, показани от управляващите, и действителното положение на нещата, споделя Станислав Притчин, претендент на историческите науки, откривател в Центъра за проучване на Централна Азия, Кавказ и Урал-Поволжието на Институтът по източни проучвания на РАН.

„ От една страна, Астана дава красива картина, в която страната е водач на постсъветското пространство по капиталова прелест. Ръководството на републиката напомня високите темпове на напредък на Брутният вътрешен продукт и външната търговия. От друга страна, зад блаженото изложение се крият доста изкривявания, крие се стопанската система на едрия капитал, най-вече на суровинния бранш. Страната съумява да обезпечи макроикономическа непоклатимост, само че в това време дребният и междинен бизнес са извънредно едва развити, а капиталите се преразпределят неравномерно в страната. И по този начин, Астана и Алма-Ата просперират, до момента в който провинцията остава в крах “, изяснява специалистът. Този дисбаланс провокира съществено обществено напрежение, което води до разтърсвания, сходни на тези отпреди година.

„ Според управлението републиката е съвсем първа по индикатори в Централна Азия, има най-голям стандарт на живот. Но в действителност популацията в по-голямата си част живее много непретенциозно. Това се отразява на латентния протестен капацитет, което провокира катаклизми, сходни на тези, които породиха преди година “, изяснява събеседникът. На този декор управлението би трябвало да употребява популистки мерки  - това интензивно се чува в реториката на казахстанските водачи, заключава Притчин.

През декември РИА Новости  разгласява рейтинг за каузи на покупките на храна в фамилния бюджет на разнообразни страни от Европа и Оперативно-наблюдателно дело. Така за жителите на Люксембург, Холандия и Англия този дял е най-малък. Населението на Северна Македония, Молдова и Казахстан, в противен случай, харчи обилни суми за храна - над 37% от всичките си разноски.

Казахстан неслучайно се оказа интернационалният антилидер във връзка с каузи на разноските на семействата за храна - тази цифра доближава 53%, макар че през юни беше едвам 47%, разяснява политологът Рахим Ошакбаев.

„ Индикаторите за стопански напредък в Казахстан са допустими, само че спадът на действителните приходи на популацията продължава “, оплака се специалистът. „ За страдание повишаването на живота доста изпреварва покачването на номиналните приходи. Друг индикатор, който приказва за тежка обществена обстановка, е размерът на задлъжнялостта на жителите. Микрокредитите с високи лихвени проценти процъфтяват. Размерът на общия дълг на физическите лица надвишава размера на заемите на бизнесмените “, означи Ошакбаев.

„ Властите към момента не са съумели да преразпределят вярно бюджетните средства. Така обществените аргументи за януарските митинги освен че към момента не са отстранени, а в противен случай, се задълбочават “, обобщава казахстанският политолог.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР