Една от главните пешеходни улици на София ще претърпи пълна

...
Една от главните пешеходни улици на София ще претърпи пълна
Коментари Харесай

"Джи Пи Груп" ще ремонтира "Графа" срещу 24 млн. лева

Една от основните пешеходни улици на София ще претърпи цялостна смяна.

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
" Трейс " ще прави пробива на бул. " Тодор Каблешков " до Paradise Mall

Договорът е за 10.2 млн. лева и включва още уголемение на сектора от бул. " България " до ул. " Луи Айер "
10 фев 2018
Магистралата Русе - Велико Търново е с утвърдено трасе, за " Хемус " ще се прави ново

И за двата обекта обаче няма обезпечено финансиране
14 яну 2018
Всички огромни български строители желаеха поръчките за пътя до Сърбия

Надпреварата е за четвърт милирад лв. и идва след дълга липса на скъпи планове
10 яну 2018
Рекорд при публичните поръчки: открити са търгове за съвсем 14 милиарда лева

Сключените контракти са за над 7.4 милиарда лева, като най-голямата сума е на пътната организация, а обичайният печеливш е " Хидрострой "
29 дек 2017
Седмични вести за енергетика

В рубриката на " Капитал Daily " събираме всички най-важни вести от последните седем дни
20 дек 2017 Дългоочакваното възобновяване на една от топ зоните в центъра на столицата - ул. " Граф Игнатиев ", площадите " Джузепе Гарибалди ", " Славейков " и градината при църквата " Св. Седмочисленици " е една крачка по-близо. След като първата социална поръчка за задачата бе прекъсната през май 2017 година, а втората бе оповестена през август, на 26 март Столичната община най-сетне е избрала реализатор на ремонтните действия - " Джи Пи Груп ". Поисканата цена е малко над 24.1 млн. лева, като 17.6 млн. лева са обезпечени от европейска стратегия " Региони в напредък ", а останалото дава общината.

Обещания период за довеждане докрай е 300 дни, като в зоната за ремонт влизат и елементи от улиците " Цар Шишман ", " 6-ти септември " и " Солунска ". Малко евентуално е обаче реконструкцията да стартира преди края на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. И то не с цел да не подвигаме звук и прахуляк пред чужденците, а тъй като ще има обжалвания. Двама от претендентите са отстранени със противоречиви претекстове, а класираната на второ място оферта от Обединение " Трейс РВП " е по-евтина от тази на " Джи Пи Груп ".

Когато по-скъпото печели повече точки

Критерият с най-голяма тежест в оценяването на офертите бе техническото предложение на претендентите - 60 точки. В него има няколко подпоказателя: екологични и обществени характерности, функционални характерности и ограничения за качество. Предложеният период за осъществяване, в това число трамвайният път, контактни и кабелни мрежи, е с тежест 5 точки, а ценовата оферта се прави оценка с 35 точки.

Точно в по-субективната част " Джи Пи Груп " изпревара обединяването на " Трейс ", въпреки цената му да е с съвсем два милиона повече - 24 136 100 лева против 22 262 773 лв.. Техническото предложение на " Джи Пи Груп " печели повече с това, че са декларирани по-качествени материали. В случая ще ще се поставят китайски гранитни плочи, както и такива на българската компания " Сакарела мрамор и гранит ", гр. Елхово. Бетоновите произведения ще са на " Техносим " и " Лео Бетонови произведения ", тактилните плочи и водещи линии (за незрящи) - на " Техносим ", " Земелрок " и " Лео Бетонови произведения ", а за дървен материал за направа на кашпи, пейки и тераса вид " Деко ", участникът е избрал Акация Робиния.

" Джи Пи Груп ", която се свързва с шефа на " Лукойл " за България Валентин Златев (виж карето), е измежду постоянните спечелили в публични поръчки за строителство в столична община, като за последно прави ремонта на площада пред НДК. Фирмата взе участие и в строителството на метрото.

Да се спънеш преди финала

От общо четиримата претенденти двама са били отстранени още преди отварянето на ценовите предложения. Това са обединяване " ПСТ градска среда Зона 2 ", с участници " ПСТ Груп ", " Пътинженеринг М " и " Нови технологии на България ", както и френско-румънския консорциум " ИСАФ- Колас Рай зона 2 ". Причина за изключването им от конкуренцията са грешки в офертите. Първото сдружение е предложило по-тежка по отношение на условия виброизолационна поставка за система " плаващи плочи ", а второто - по-кратък гаранционен период за пътищата.

Как тъкмо ще се промени " Графа "

Цялата улица и няколко от прилежащите директни би трябвало безусловно да бъдат издигнати отначало. Подмяната стартира от тръбите под повърхността, в което " Софийска вода " ще влага спомагателни средства. Фирмата ще смени канализацията под площад " Славейков " и под " Граф Игнатиев " до " Алабин ", както и всички сградни водопроводни отклонения по продължение на улицата. След това би трябвало да бъдат актуализирани всички настилки - тротоарите да изчезнат и цялото пространство да стане на едно равнище. Ще бъдат поставени нови лампи, кошчета и пейки. Ремонтът ще засегне даже дърветата и храстите, част от които съгласно плана са в неприятно положение и би трябвало да бъдат сменени.

Поръчката включва и цялостна замяна на релсовия път и контактната мрежа на трамваите, които минават по ул. " Граф Игнатиев ". В тази зона ще има и правила за това по какъв начин да наподобяват фасадите на постройките.

Зам.-кметът по превоз на София Евгени Крусев изясни, че ще се работи поетапно. Първата права, която ще бъде затворена, е тази сред улиците " Алабин " и " Раковски ", в това число и площад " Славейков ". След това ще се работи по сектора от ул. " Раковски " до бул. " Левски " и най-сетне - от бул. " Левски " до бул. " Евлоги и Христо Георгиеви ". Коя е " Джи Пи "

" Джи Пи груп " е с мажоритарни притежатели Георги Василев и Владимир Житенски, като поради втория компанията е посочена за близка до шефа на " Лукойл " Валентин Златев. Той отхвърля съгласуваност, само че строителната компания е основен реализатор на " Лукойл " по създаване, ремонт и поддръжка на бензиностанции и газстанции, като е построила и реконструирала над 100 обекта, изграждала е и хотелите на семейството Златеви. Съпруга на Георги Василев пък е Анна Шехтова - близначака на манекенката Боряна Шехтова, която е майка на сина на избягалия в Дубай Христофорос Аманатидис-Таки, чиито обвинявания за образуване на незаконна група за разпространяване на опиати бяха свалени от прокуратурата през 2014 година
" Джи Пи " оглави класацията за най-големи строителни компании по доходи " Капитал 100 " с оборот от 178 млн. лева за 2016 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР