Една от архитектурните перли на Стария град - къща Ламартин,

...
Една от архитектурните перли на Стария град - къща Ламартин,
Коментари Харесай

Мазилка пада от къща Ламартин

Една от архитектурните перли на Стария град - къща " Ламартин ", е в спешно положение. Красивата възрожденска постройка на ул. " Княз Церетелев " 19 е завардена с защитна лента. Табела " Внимание! Не преминавай! Има падащи предмети " предизвестява минувачите да заобикалят паметника на културата, с цел да не стане противен случай. Избелялата мазилка е олющена и от фасадата на калдъръма се свличат части. Боята се люпи като юфка. Туристи не пропущат момента да снимат контраста в архитектурно-историческия резерват - блестящо реставрираната в съседство къща " Клианти " и до нея - изоставената " Ламартин ".

Ценният парцел е възложен с решение на Министерския съвет на Община Пловдив през август 2016 година Тогава на градската администрация беше поверено да ръководи паметника на културата за период от 10 години. Общинарите дадоха обещание да създадат ремонт, само че и до момента за опазването и реставрацията на архитектурния монумент не са подхванати никакви ограничения. Освен ремонта на фасадата би трябвало да се смени дограмата и да се отстранят течове на покрива.

Къща " Ламартин " се намира на един от най-оживените туристически направления - единствено на няколко крачки от Античния спектакъл. Сградата е съвсем на два века. Построена е през 1829 година на ъгъла на три улици за богатия търговец Георги Мавриди. Няколко години по-късно в дома му гостува три дни френският стихотворец и политик Алфонс дьо Ламартин. Оттогава са я нарекли Къщата на Ламартин. Днес в дома-музей се обитава експозиция на фотоалбуми, бюст на поета и карта с маршрута на пътуването на Ламартин през България. През 70-те години на предишния век триетажната постройка е предоставена на писателите.

Съседната къща " Клианти " беше в доста по-лошо положение от " Ламартин ". Сградата щеше да падне. С финансовата помощ на японския фонд при ЮНЕСКО през 2003 година укрепиха основите и стените. А преди пет години стартира възобновяване на това архитектурно завещание, което Община Пловдив финансира с над един милион лв. от личния бюджет. Реставрацията по план на арх. Вера Коларова продължи дълго време и в този момент туристите с удивление прекрачват прага на тази възрожденска забележителност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР