Една освежаваща традиция съществува в Полша, която се отбелязва на

...
Една освежаваща традиция съществува в Полша, която се отбелязва на
Коментари Харесай

Какво е Шмигус-Дингус и какво повелява обичаят?

Една освежаваща традиция съществува в Полша, която се отбелязва на католическия Светли Понеделник - датираща още от кръщенето на полския княз Мешко I на Велики понеделник през 966 година Светлият понеделник е вторият ден от празнуването на христовото възкресение. Тогава се отбелязва и празникът Шмигус-Дингус, когато всички се поливат с вода. Още се назовава и влажен понеделник.

Той е също доста остарял и веорятно се корени в обредите, свързани с вярата в благотворните свойства на водата. Празникът е прелестно развлечение за цялото семейство и чудесна опция за палавниците да правят лудории в сходство с националните обичаи.

Още в предишното всички са се поливали с вода - в именията с по няколко капки парфюмирана вода, на село – с кофи и кани. Много девойки са потапяни в реката или в корито с вода. Въпреки писъците девойките не се оплаквали, тъй като вярването е, че водата на светли понеделник “ще им направи бяло и алено лицето”. Освен това броят на момците, преследващи девойките, бил мерило за тяхната красота. Родителите също не били срещу поливането на дъщерите им, тъй като за бащите мократа до кости щерка означавала добра годишна продукция в полето и приплод от животните.

И в днешно тази традиция се съблюдава - хората се поливат с вода за здраве. Водата символизира пречистването и прераждането, което носи и настъпващата пролет.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР