Една невинна забележка от миналата седмица се търкулна като снежна

...
Една невинна забележка от миналата седмица се търкулна като снежна
Коментари Харесай

Славяни ли са българите

Една почтена забележка от предходната седмица се търкулна като снежна топка, та чак се наложи да се появя по тв приемника и да разисквам тематиката. Забележката беше моя и даже не текстова, а картинна – копие от илюстрация в Уикипедия, изобразяваща първата страница от ръкописа на Паисиевата история, който от много време се пази в Зографския манастир на Света гора. Да направя тази забележка ме предизвика една бравурна обява, която „ просвещаваше “ българите, че св. Паисий не е написал слаВЯнобългарска история, а славЬнобългарска история. Сигурно щях да подмина всичко това, само че си дадох сметка, индивидът не прави разлика сред Ь и ѣ, което можеше да значи само, че този възрастен и образовано изглеждащ господин до този миг не е попадал на буквата ѣ или другояче казано – до този миг не е чел книга или някакъв различен документ на остарелия правопис.

След забележката ми се развихри стилен спор с различен „ експерт “ по старобългарски език, само че няма да го пресъздавам тук и в този момент, тъй като към този момент го направих другаде. Ако ви интересува, публикацията се споделя „ Когато спориш в нета, по какъв начин ехото заглъхва “ и може да се прочете на SULLA.BG.

От своя страна телевизионното ми присъединяване се въртеше към това какъв брой смешни са някои хора, които в желанието си да наподобяват способени и по-умни от останалите, правят и приказват откровени, трагикомични нелепости. Покрай бранителите на теорията, че заглавието на Историята е фалшифицирано и в началото е било „ славнобългарски “, стана дума и за интелектуалците, които се гнусят от фолклора, опасявайки се, че той отдалечава българите от „ европейскостта “ (егати думата!), както и за българските рицари и рицарки тамплиери, по чийто брой се оказа че сме на трето място в света и то не на глава от популацията, а в безспорни стойности.

Много може да се приказва за комичната страна на всички тези „ духовни “ напъни, само че през днешния ден не тази е нашата цел. Това, че има полуграмотни хора, които се изживяват като интелектуален хайлайф на нацията, не е нещо ново, дори не е и толкоз занимателно. Но, виж, дали българите са славяни и за какво е толкоз значимо да знаем отговора на този въпрос – това е нещо друго.

Всяко нещо, което се вземе на въоръжения в някаква идеология, в някаква теория, се изражда. Така славянството на българите през последния век беше подлагано на идеологически напън от няколко страни, до момента в който не се трансформира в мъчителен лайтмотив. Когато бяхме съдружници на Райха, а за нацистите славяните бяха untermenschen, въпреки че генетично са съвсем братя на германците с общи корени в балтославянската общественост, тогава пропагандата полагаше неимоверни старания да накара българите да се усещат хуни.

После, някъде през 70-те и 80-те години, когато социалистическият блок стартира да предусеща своето раздробяване, славянството още веднъж стана неловко за тоталитарните режими. Причината беше, че съветската агитация още 19 век, а може би и от по-рано, беше взела славянството на въоръжение и набиваше в главите на народите, че Русия е държава-ядро на всички славяни. Затова, когато тоталитарните режими в страните от блока изпитаха потребност да се еманципират от Съветския съюз, едно от първите неща, които българският режим подложи на проверка беше славянската принадлежност на българите. И тъй като хунската доктрина към този момент намирисваше на наказан от историята фашизъм, на мода излязоха прабългарите и траките. Людмила Живкова сътвори собствен кръг от интелектуалци-окултисти, които пък, наред с всичко останало, родиха и екстравагантната просвета „ тракология “ и започнаха да навиват Българина (оня косматия, дето си го знаете), че е трак. Само и единствено да не е славянин. И всичко това единствено с цел да се разграничим от руснаците на фона на всички лозунги за българо-съветската дружба, която ни е нужна „ като слънцето и въздуха за всяко живо създание “.

В годините на демокрацията, когато след 1989 сменихме идеологията на социализма с идеологията на либерализма, славянството отново се оказа неловко, тъй като някак си съумя да се впише в хибридната конкуренция сред великите сили за въздействие върху душите на българите. Нещо повече: славянството стартира да се възприема като основен мотив на русофилите за оправдаване на тяхната русофилия, заради което „ антиславизмът “ (позволете краткотрайно да изковем този термин) пък стана знаме на другата страна. Войната сред Русия и Украйна докара обстановката със славянството до нервност. Така се стигна до претекста за СЛАВНОбългарската история на св. Паисий. Дали някой в действителност е фалшифицирал заглавието на историята? Първо, даже да го е фалшифицирал, е трябвало да го стори още първоначално, още с първите преписи през втората половина на 18 век, когато, най-малко съгласно мен, казусът дали българите са славяни не е стоял на дневен ред. И второ, в случай че е имало имитация, то тя би трябвало да е обхванала освен заглавието, само че и текста на творбата, тъй като в него линията за славянската принадлежност на българите минава от началото до края. В „ Предисловие към ония, които желаят да прочетат и чуят написаното в тая история “ св. Паисий написа по този начин:

„ От целия славянски жанр най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-вече земя те завладели. Така от целия славянски жанр били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския жанр и език, както и за това поред написах в тая история “.

При подобен текст сами виждате, че няма никакво значение какво е заглавието. А и св. Паисий надали е подозирал, че ще бръкне в такава бъдеща люта рана. Св. Паисий е на първо място светогорец, а след това българин – ще видите, че той приказва на българите във второ лице: не „ ние, българите “, а „ вие, българите “. Той явно владее освен новогръцки език, само че също по този начин и византийски гръцки и феодален (вулгарен) латински. Той е прекомерно надалеч от шовинистичните пристрастености, които ще забушуват чак след век. Неговата История не е хроника, не е  национален манифест, а проучване на българската святост като източник на легитимност и еднаквост.

На същата страница малко по-надолу св. Паисий споделя: „ …българино, знай своя жанр и език “. Някакъв човек беше написал нещо от рода на: „ българите не са славяни, писмеността ни е българска, а не славянска “. А какъв е езикът ни? Германски, романски, угрофински? Какъв? Кое дефинира дали дадени хора са едни или други? Някои ще кажат: гените. Възможно е. Възможно е, в случай че някой ме изследва, да се окаже, че съм викинг, пренебрегнат пред 9 век по тези земи. Но това какво значение има, като аз не се усещам и не съм нито норвежец, нито исландец, нито норман, нито варяга?

Мисля си, че не гените дефинират и класифицират народите, а само езиците. Езикът е инструментът, с който човек мисли. Човек постоянно мисли на някакъв език, нормално на майчиния си, и това го дефинира. Освен това всеки език основава литература и просвета, в която живеят мислещите на него хора. И това ги дефинира. Негрите в Съединените щати не са африканци, а американци поради езика и културата.

Лингвистиката е точна просвета. Тя дефинира българския език като славянски и от тази позиция славяни са всички, които мислят на този език и плуват в основаната на него литература и просвета. Нищо че генетично може да са хуни, траки, викинги или не знам си какви още. Това е ситуацията, такива са действителностите.

Знам. Знам, че руснаците прекаляват с идеологията и с панславизма си. Но това си е тяхна работа. Те прекаляват и с инструментализирането на православието за политически цели, само че от това не следва, че ние ще се откажем да бъдем православни. Дали на украинците им е хрумвало да кажат, че не са славяни? Дали е хрумвало и на поляците, когато са ги поделяли между тях Германия и Русия? От друга страна едно проучване, което ми се мярна пред очите, сочеше, че най-силен славянски ген на балканите имат хърватите, румънците и българите. Това обаче кара ли румънците да се усещат славяни? Не, тъй като езикът им не е славянски, а романски. Тоест, в случай че би трябвало да перифразираме, chercher la langue, търси езика!

Затова: „ българино, знай своя жанр и език “! Ти си това, което мислиш, езика на който мислиш, на който създаваш и консумираш просвета. Не позволявай да те заличат идеологиите и политическите конюнктури. Не се поддавай като простак на медийни инерции! Вероятно по този начин би споделил през днешния ден св. Паисий и би допълнил: също така мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР