Една необичайна хардуерна премиера може да се окаже важна стъпка

...
Една необичайна хардуерна премиера може да се окаже важна стъпка
Коментари Харесай

Huawei изненадаха всички с нов флагмански смартфон - чий е процесорът

Една необикновена хардуерна премиера може да се окаже значима стъпка по пътя на Китай към софтуерна самостоятелност от Запада. Huawei ненадейно пуснаха на пазара новия смарт телефон от висок клас Mate 60 Pro, за който се знае всичко, с изключение на... какъв процесор употребява. Според доста наблюдаващи става въпрос за първия напълно нов чипсет на компанията след наложените от Съединени американски щати наказания през 2019 година

Ако това е истина, то значи, че Китай към този момент може да създава с напълно лични технологии мобилни процесори.
 Huawei построява загадка мрежа за доставяне с чипове
Huawei построява загадка мрежа за доставяне с чипове

Проектът се употребява с $30 милиарда $ държавна помощ от Пекин

Контекст : След 2019 година Huawei загуби достъпа си до водещи западни технологии и платформи. Причината станаха обвинявания на Съединени американски щати и други страни, че софтуерният колос е обвързван с китайската войска и продуктите му могат да се употребяват за шпионаж.

Така устройствата на компанията трябваше да се оферират без всеобщо употребяваните услуги на Гугъл и с процесори без опция за потребление на 5G мрежи. Намерението на Вашингтон е да стяга режима още повече.
 Huawei може да заобиколи глобите на Съединени американски щати посредством нови 5G телефони
Huawei може да заобиколи глобите на Съединени американски щати посредством нови 5G телефони

Приходите на китайския колос доближиха връх от $67 милиарда през 2020 година, след което спаднаха с близо 50%

Това принуди Huawei да сътвори лична софтуерна екосистема, само че хардуерните усложнения се оказаха по-сериозни - локалните производители на чипове доста изоставаха от водачи като TSMC и Samsung, а също така бяха въведени рестрикции върху износа на съоръжение за прецизна литография, което им е нужно.

Въпреки това, от месеци се появяват информации, че Huawei се готви да възвърне своята серия процесори Kirin.

Детайли : Huawei Mate 60 Pro беше показан на 29 август без предварителна маркетингова акция и съгласно " Ройтерс " дори чиновниците в магазините на компанията в Пекин и Шънджън са били сюрпризирани от новия смарт телефон.

От формалната информация за него се схваща, че в доста аспекти той е еволюционно продължение на миналогодишния модел със сходни дизайн и камера, само че и с опция за сателитни позвънявания на територията на страната. Съмнително е обаче, че на никое място в пресматериалите не се загатват нито употребяваният процесор, нито мрежовата поддръжка. За съпоставяне, при Mate 50 Pro е ясно посочено, че се употребява Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, стеснен до 4G.

Още по-интересно е решението на Huawei да не разяснява публично процесора. Така софтуерни блогъри стигнаха до бенчмарк резултати, които подхождат на към момента необявен чипсет. Според Digital Chat Station - консуматор с богата история на точна предварителна информация, става дума за Kirin 9000s.
 Въпреки глобите: Huawei към този момент тества нов процесор
Въпреки глобите: Huawei към този момент тества нов процесор

Китай построява полупроводникова промишленост, самостоятелна от Запада

Интересен подробност, който " Ройтерс " отбелязва, е, че устройството се появи сега, в който американският министър на търговията Джина Раймондо дойде на посещаване в Съединени американски щати. Тя съобщи, че Съединени американски щати няма да облекчат наложените на комунистическата страна рестрикции.

Резултатът : Китайските производители на чипове имаха мощен ден след премиерата. Акциите на SMIC нарастнаха с към 10% на седмична база. Подобни резултати се виждат и при други локални компании.

Според анализатори възможен триумф на Huawei в основаването и стартирането в серийно произвеждане на нов 5G чип ще е индикативен за доста повишен развоен капацитет и за сериозен трус в полупроводниковата промишленост.

От друга страна : Все още никой консуматор публично не е стигнал до Mate 60 Pro - в ход е предварителна продажба. Според специалисти, Huawei в това време би трябвало да кажат какво задвижва новото им устройство, тъй като другояче ще стартират да се натрупат подозрения в способността им да основат нов процесор.

Не оказват помощ и някои от бенчмарковете, появили се в обществените мрежи. Резултатите от тях не са прекомерно високи - само че не е ясно дали са действителни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР