Една на пръв поглед неочаквана новина разтърси пазара на електромобили

...
Една на пръв поглед неочаквана новина разтърси пазара на електромобили
Коментари Харесай

Build your dreams. Коя е компанията от Китай, застрашила господството на Tesla при е-колите

Една на пръв взор непредвидена вест раздруса пазара на електрически автомобили в първите дни на актуалната година. Според Си Ен Би Си, която се базира на източници от бранша, китайската автомобилна компания BYD е произвела през 2023 година повече от 3 милиона електрически и хибридни транспортни средства и по този начин е напът да изпревари по продажби в международен мащаб американския си съперник и допреди няколко години съвсем монополист на пазара Tesla. Това написа Българска телеграфна агенция в разбор.

И въпреки и като общо произвеждане BYD да изпреварва Tesla, китайската компания е произвела през 2023 година 1,6 милиона напълно електрически коли и 1,4 милиона хибрида, което към този момент оставя американския й съперник отпред по произвеждане на чисто електрически коли на акумулатори. През 2023 година Tesla е произвела 1 845 985 единици, като тези, слезли от конвейера през четвъртото тримесечие, са 494 989 бройки.

През 2022 година " Тесла " бе произвела 1,37 милиона автомобила - напълно електрически, а BYD - 1,88 милиона транспортни средства - електрически и хибридни. Освен това множеството коли на китайската компания се продават в по-нисък ценови диапазон от тези на американския му съперник, а множеството продажби се осъществят на китайския пазар, до момента в който " Тесла " през 2023 година е продала в Китай към една пета от колите си.

И до момента в който едни специалисти от сектора си задават въпроса действителна или по-скоро статистическа е конкуренцията сред " Тесла " и BYD, други се заеха да изясняват по какъв начин до неотдавна едва известната отвън границите на Китай компания внезапно се оказа главен съперник на американския автопроизводител и остави обичайни марки да " дишат праха й ".

Статистиката приказва за остра конкуренция. " Тесла " е продала най-вече електрически автомобили през цялата 2023 година, само че единствено през последното тримесечие шампионата към този момент е за BYD (с 526 409 напълно електрически единици или с над 31 000 повече от тези на " Тесла " - бел. ред.), показват Франс прес и Ройтерс.

В развиването на двете компании има сходства и разлики. " Тесла " е учредена през 2003 година и в началото работи за търсене на решения за запазване на сила, а няколко години по-късно се ориентира към електрическата подвижност. Броени месеци след основаването си компанията притегля милиони долари рисков капитал, а през 2006 година показва и първия си електрически автомобил - спортният Tesla Roadster. Първият всеобщ електрически автомобил на компанията е Tesla Model S, показан през 2009 година и дружно с последвалите модели 3, X и Y преобладаващ напълно дребния към момента пазар на електрически автомобили през второто десетилетие на 21 век.

На фона на експанзивното развиване на " Тесла " BYD наподобява напряко компания с обичаи. Създадена през 1995 година в Шънчжън, Южен Китай като производител на акумулатори, тя диверсифицира производството си от началото на нашия век и последователно, въпреки и доста по-бавно от " Тесла ", стартира да създава и електрически автомобили.

Названието на компанията съставлява абревиатура на британската фраза " Build Your Dreams - Изгради фантазиите си ", и явно подсказва упоритостите на основателя й - химика, трансформирал се в милиардер, Ван Чуанфу. Без да ги обявява, само че сходно на добре известната китайска капка, той развива сдружението от скромна компания до колос с световен взор и разклонения по целия свят.

За разгръщането на BYD спомогнаха и политиките на Пекин, който от няколко години обилно субсидира локалната автомобилна промишленост и по този начин я направи конкурентоспособна на международните марки. Само през 2022 година отпуснатите дотации и данъчни облекчения за бранша възлизат на 200 милиарда юана (26 милиарда евро), показва Агенция Франс Прес, което и изяснява зашеметяващия напредък на китайските производители на електрически автомобили.

Успехът на BYD обаче се дължи и на обстоятелството, че компанията освен не загърби първичния си бизнес - производството на акумулатори, само че даже го разви и опита да затвори целия цикъл на автопроизводство, с цел да не зависи от други снабдители. Дружеството сега е главен снабдител на акумулатори за електрическите автомобили освен на " Тесла ", само че и на други евентуални съперници като BMW, Mercedes и Audi. Ами в случай че реши да ги спре под някакъв благовиден претекст или в " името на националната сигурност "?

BYD разполага и с подразделения за производството на автомобилни съставни елементи и на полупроводници, което й подсигурява сигурност против външни разтърсвания, като да вземем за пример възбраната от страна на Съединени американски щати за експорт в Китай на основни технологии, които биха могли да се употребяват за военни и стратегически цели.

Амбициите на BYD несъмнено са световни и са изключително директно ориентирани към Европа. В края на предходната година китайският автомобилостроител заяви, че като част от световното си разгръщане възнамерява да построи цех за електрически автомобили в Унгария - в южния град Сегед, покрай границите със Сърбия и Румъния, който би бил първият му в Европа, съобщи Асошийтед прес. Компанията възнамерява да базира в Унгария и централата на европейските си интервенции, заяви BYD в обществената мрежа " Уейбо ".

От октомври тя продава колите си и в Унгария, а тази година възнамерява да пусне на пазара в Европа три нови модела, в допълнение на петте, които към този момент се продават на Стария континент. Разполага с 230 магазина и публични представителства в 19 страни в Европа.

Европейският съюз, който е обезпокоен за локалните производители от мощното нахлуване на китайските марки, преди няколко месеца стартира следствие по съмнения за нелоялна конкуренция. Брюксел вини китайските производители, че се възползват от отпусканите от Пекин великодушни дотации, с цел да подбиват пазара и да продават електрическите автомобили си на нереално ниски цени. BYD и други китайски марки отхвърлят сходни обвинявания като неоснователни и настояват, че " производството им просто е по-ефективно ".

През 2011 година Илон Мъск, към този момент съществена фигура в Tesla, в изявление за " Блумбърг " искрено се подигра с Би Уай Ди, тогава дребен локален производител. На въпрос дали ги вижда като евентуален съперник на своята компания, той сподели през смях:

" Моля? Виждали ли сте колите им? "

Какво ли би споделил през днешния ден...
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР