Една история. Много разказвачи. Няколко истини. Това е толкова общовалидно,

...
Една история. Много разказвачи. Няколко истини. Това е толкова общовалидно,
Коментари Харесай

Инцидентът пред Партийния дом: провокация, но чия?

Една история. Много разказвачи. Няколко истини. Това е толкоз общовалидно, че чак тривиално. Освен когато става въпрос за ескалацията на напрежението пред Партийния дом по време на митингите нощес. Но и тук не липсват гледни точки – един случай, доста очевидци и тълкования. И дума против дума. На полицейски шеф, на публицист в самостоятелна медия, на очевидци. Вие изберете на кого да вярвате.

Ние, Момичетата, не сме били очевидци на ескалиралото напрежение, само че можем да ви срещнем с версиите му.

На ексклузивен брифинг пред медиите малко след среднощ заместник-директорът на Столична дирекция на вътрешните работи Антон Златанов осведоми, че има 15-годишно потърпевшо момче, както и двама служители на реда, а шестима протестиращи са арестувани поради нарушение на публичния ред. " Бяха хвърлени две бомби. Не споделям пиратки, не споделям бомбички. Това бяха много съществени бомби на средата на множеството, на стъпалата на Народно заседание 2. Имаше публицисти, фоторепортери. Имаше служители на реда без каски, тъкмо 6 индивида. Едно момче падна тъкмо след хвърлената бомба. Двама служители на реда клекнаха да му окажат помощ. През това време, със секунди разлика, падна транспарантът. След което, без никаква интервенция на полицейски чиновници, стартира всеобщо замерване с кутии и пликове алена багра. Цялата постройка, голям брой ударени сътрудници има с алена багра. Бутилки – стъклени бутилки. Счупи се вратата и беше изработен опит за навлизане вътре ", продължава Златанов с обясненията. За него това са провокатори, част от " агитките " (вероятно футболните), които са щурмували стълбите на Партийния дом и са хвърляли рискови предмети.

Само че съгласно Владо Йончев от OFFNews тази версия е безспорна неистина. " Много хора се бяха събрали на ъгъла до стълбището и чакаха момчето, което опъна транспаранта да слезе. Тогава падна единият завършек на транспаранта. Полицаят го хвана и дръпна целия транспарант, след това го захвърли. Това предизвика спора. Хората, които бяха на ъгъла и чакаха момчето да слезе, пометоха двамата или трима служители на реда на стълбището ".

Разбира се, доста консуматори на фейсбук също разясниха случая, като някои настояват, че даже са били и очевидци: Venzi Kal  пише: " Бях на 3 – 4 метра, тия си бяха там и си се надъхваха доста преди да стане случката. Все едно чакаха момента/сигнала. Евала на служителите на реда, тъй като бяха много съответни. И по-късно по новините основният на Министерство на вътрешните работи (не го помня) описа случката, както си беше. Сори, но да риташ служител на реда... не идва доста естествено за естествен човек, който е там да стачкува спокойно ". А Velislav Valov се обръща към Владо Йончев с коментар под поста му, в който написа, че не вярва дърпането на транспаранта да е предизвикало спора. " Агитките са си били готови и просто са изчаквали комфортен миг, с цел да работят. Вероятно си усетил и ти миризмата на ацетон от хвърлените бутилки. Само мога да предсказвам, кой и за какво им заплаща да го вършат. "

Alexander Dimov  обаче е на мнение, че такива дейности от страна на протестиращите са оправдани: " Евала на всички забъркани момчета! Война без кръв и жертви не се печели! Както виждате, с мирни митинги няма по какъв начин да се смъкна оплетената като свински вътрешности ".  Ташев Кристиян  подлага цялата обстановка под подозрение: " Абе единствено на мен ли ми се коства, или в действителност цялата обстановка бе нагласена?!? До през вчерашния ден полиция и жандармерия скачаха по главите на протестиращи, а в този момент някак си единствено където не ги потупаха по рамото... Влязоха без щитове, без палки... Вай, вай, малко ми намирисва ".

Според Antonia Boneva   " това са агитки, особено готови за провокации, с цел да имат опрощение управляващите да бият и убиват стачкуващите! [...] Снимайте с телефони и камери, в случай че видите полицейско принуждение, и повтаряйте на служителите на реда към вас, че не сте против тях, че те са като вас и няма потребност да се биете едни с други!.... "

Според декларация на парламентарната група на партия ГЕРБ по повод провокациите  " престъпни банди, платени от Васил Божков, нападнаха постройката на Народното събрание, заливаха със запалителни течности служители на реда и спокойно протестиращи жители, хвърляха багра по постройката на Народното събрание и желаеха да го щурмуват ".

" Всичко това е част от един сюжет, за който предизвестяваме от няколко дни, най-много вас, които сте най-голямата опозиционна сила ”, обърна се към социалистите депутатът Тома Биков. Той разгласи, че провокаторите превземали митингите. " Това е лицето на революцията – тези бандити, които бяха пристигнали през вчерашния ден, нямат нищо общо с хората, пристигнали да си изразят позицията, че не са удовлетворени от едно или друго нещо... В сходни процеси водачеството се поема от мътилката на обществото, от неговата тиня ... Тези хора не се борят за народна власт и правдивост, а за едни пари, които се пращат от Дубай ". 

Българска социалистическа партия отхвърли да има общо с безредиците и насилието към Партийния дом и настоя за избори, с цел да бъде смяната осъществена по либерален метод. " Осъждаме нападението над Народното събрание и няма по какъв начин да не го осъждаме. Във всяка една такава обществена обстановка има всевъзможни хора, всевъзможни ползи, само че те не могат да бъдат клеймо върху справедливия естествен ход на българските жители ".

Съществуват версии на това дали служителите на реда са предизвикали протестиращите, или дали униформените са раздали " правораздаване ", като няма по какъв начин да не напомним, че полицейското принуждение над мирни жители не подмина и тези митинги. Има доста спекулации кои са вероятните провокатори на напрежението пред Партийния дом и дали протестиращите там не са платени. Така или другояче, този случай може да докара до две неща – да посее семето на подозрението у някои за дирижиране на митинга или да даде подтик за смяна. Всеки самичък избира на коя версия да има вяра. 

 
Гневът на жителите в слогани и изображения
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР