Една иновативна и модерна класна стая очаква своите ученици, когато

...
Една иновативна и модерна класна стая очаква своите ученици, когато
Коментари Харесай

В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение

Една новаторска и съвременна класна стая чака своите възпитаници, когато се върнат в учебно заведение. Тя беше открита в ОУ " Иван Вазов " в село Алдомировци, община Сливница. Създадена е със лични средства на " Сдружение Азбукари " и обезпечено от тях подаяние, и е втората в страната, осъществена по модела на плана " Креативни мислители ". Той е осъществен от " Сдружение Азбукари " за пръв път през 2015 година в ОУ " Димитър Благоев ", Велико Търново и е самобитно средище на актуалното Просвещение.

" Великите персони от историята в просветителната игра " Букварино " на " Сдружение Азбукари " потеглиха към една българска учебна стая, с цел да зарадват и изненадат децата, когато се завърнат в клас. Портретите на личностите, съграждали, бранили и развивали Родината ни, са сложени над съвременна интерактивна дъска за образование. И всеки ден вълнуващите погледи на първенците в историята ще обменят информация с децата, с цел да ги предизвикват да порастват почтени и да им напомнят за силата на моралния кодекс в заветите на предците ни ", показа с неспокойствие Цвета Кирилова, ръководител на " Сдружение Азбукари ".

" Целта на плана " Креативни мислители " е да се сътвори удобна среда, в която по натурален път да се подтиква неофициалното другарство сред деца и преподаватели, с ударение върху креативната атмосфера и противоположната връзка сред децата в процеса на учебното образование. Иновативният план е логически отговор на дългогодишните публични упования и настройки по отношение на потребността от незабавно осъвременяване на методиките на преподаване у нас, в крайник с най-новите просветителни трендове, в духа на времето, в което живеем.

Новаторският метод в преформатирането на образователните стаи е за да се подтикват и подготвят децата към свободна себеизява посредством креативна мисловност. Това събитие, в комбиниране с модерните технологии, включени в оборудването на стаите, неизбежно ще докара до по-високи педагогичен резултати, а в близка вероятност - и до повишение на успеваемостта на цялата просветителна система. Децата имат право на избор за метода, по който ще получават познание - в уютна среда и с омекотен достъп до най-съвременните мултимедийни технологии ", считат от " Сдружение Азбукари ". " Не инцидентно нарекохме тази класна стая " актуален център на Възраждането ", добави Цвета Кирилова.

" Изключително сме признателни на " Сдружение Азбукари ", че ни включиха в този план. Работата ни е доста приятна и сполучлива - показа Даниела Борисова, шеф на учебното заведение в Алдомировци. - Сътрудничеството ни с " Азбукарите " е от предходната година. Екипът на учебното заведение ни е взел участие в разнообразни начинания на сдружението, като " Пробуждане с хоро " на националния празник 3 март. "

 Снимка: Азбукари

Тази невероятна класна стая ще възпитава децата в родолюбив дух. Тя е декорирана с цветовете на българския трикольор - стени, чинове, столове. Когато децата се върнат в учебно заведение, ги чака още една приятна изненада - неповторими щори. " Те освен внасят уют и хубост в класната стая, само че и изобразяват 4 от знаците на България - Шипка, върхът на Свободата, Казанлъшката роза, Добруджа, житницата на България и " Очите " на Рила - Рилските езера. И всичко това - под зоркия взор на хан Крум Законодателя - в картина, имитация на художника Васил Горанов ", сподели Даниела Борисова.

На един огромен папирус са подредени буквите от българската писменост, като този ъгъл също е с цветовете на родния трикольор. Има и огромна детска карта на България, дело на " Сдружение Азбукари ", в която доста огромно са ситуирани другите области на България и какви забележителности, скотски и растителни типове има там.

Стаята е оборудвана с интерактивна дъска и преносими компютри, с които учителите и учениците работят на драго сърце. Интерактивната дъска дава богати благоприятни условия урокът да стане по-интересен, по-атрактивен, по-лесен и наличен, сподели още шефът Даниела Борисова. Свързана с интернет, тази интерактивна дъска дава богати благоприятни условия на учителите за потребление на разнообразни електронни запаси. Това са електронни учебници, хипервръзки, по които учителите са подготвили презентации.

" В един миг може учителят да преподава по география за пирамидите, и с един клик да заведе учениците си на виртуална разходка в Египет. Да влязат виртуално в някой музей, изложба. По музика също е доста забавно, защото там учениците могат да се включат в платформата YouTube и да чуят музикални творби, да видят освен това за създателите, композиторите... Може да се почерпят познания в безусловно всяка сфера, като се употребяват приложения като " IZZI ", " Academico " с многото уроци, платформата " Уча.се " За нас е било фантазия да имаме такава интерактивна дъска ", показа още Борисова на откриването, на което участваха екипът на " Сдружение Азбукари " и педагози от учебното заведение.

 Снимка: Азбукари

На специфична табела на стената от " Сдружение Азбукари " са се обърнали към децата и родителите с думите: " В просветителната стая " Креативни мислители " ви чакат безчет приятни открития в равнищата на познанието и мисловното творчество. Пристъпете прага с въодушевление, тъй като стаята е направена особено за вас, с обич. Нека вдъхновението ви помогне да обхождате необятния шир на знанието с усмивка, вяра и очакване в Доброто начало, съхранило нашия народ през бурното му минало. "

" Инвестицията в знанието е най-ценното влагане, тъй като то се изплаща в пъти и дава опция за цялостното развиване на нацията. Всеки, който е вложил в обучение, е спечелил, а около него и всички останали. Никога не забравяйте, че образованието не е единствено полезност, то е инвестиция в човешките запаси и е главен фактор за развиване на стопанската система и публичния живот в една страна. В днешно време единствено една образована нация може да бъде богата и просперираща. С помощта на своите съидейници ние от " Сдружение Азбукари " постигнахме баланс сред обичайните достолепия на българското обучение и нуждата от рационализиране ", сподели Цвета Кирилова.

За реализацията на плана " Сдружение Азбукари " работи в партньорство с онлайн зона за българщина " Българчета " (https://bulgarcheta.com/). Стаята е напълно боядисана и в допълнение окабелена, сменена е подовата настилка с ламинат. Осигурени са щорите, детската карта на България, стената с букви и папирусът. " Трежър " България за следващ път е подкрепило плана, като е предоставило репликата на величествената картина на Хан Крум с художник Васил Горанов.

Техническото съоръжение (лаптопи, интерактивна дъска), чиновете, столовете и шкафчетата са обезпечени със средства по плана " WellBeCome " по Програмата Interreg-ИПП за трансгранично съдействие сред Република България и Република Сърбия, с водещ сътрудник " Сдружение Азбукари ".

" С ръководителя на " Сдружение Азбукари " Цвета Кирилова и основния координатор Яна Трендафилова станахме доста близки по плана, който изискваше доста старания от двете страни, изключително от тяхна - като водачи в това съдействие. Надяваме се да участваме и в бъдещи планове дружно, или най-малко да останем другари вечно. Оставаме с тази настройка - другари вечно ", сподели разчувствана Даниела Борисова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР