Една година след трагедията на бул. Черни връх“ и седмици

...
Една година след трагедията на бул. Черни връх“ и седмици
Коментари Харесай

По-близо до промяна: Общините ще могат да осигуряват достъп на КАТ до камерите за скорост

„ Една година след нещастието на бул. „ Черни връх “ и седмици след случая на бул. „ Сливница “, общинските табла за скорост са засекли над 200 автомобила, движещи се с над 200 км в час за един месец. Очевидно системата за надзор не работи добре и е нужна смяна, каквато жителите чакат “, написа Георги Георгиев, който е ръководител на СОС на страницата си във Facebook.

„ Затова от Следствен отдел към окръжна прокуратура и НСОРБ още през октомври подготвихме законопроект, импортиран от народни представители от ГЕРБ-СДС в предходния парламент. След месеци упорита работа през вчерашния ден постигнахме значим триумф - водещата комисия по превоз поддържа на първо четене нашия законопроект с поддръжката на множеството от партиите. Благодаря на народните представители от ГЕРБ-СДС за отбраната на закона, както и на сътрудниците им от Българска социалистическа партия, ДБ-ПП и Възраждане за поддръжката при гласуването. Надявам се скоро законът да влезе в действие и да осигурим достъп на КАТ до камерите за скорост на всички български общини. Така ще можем да влагаме в нови устройства и да затегнем дружно контрола, с цел да бъде безвредно придвижването в българските градове “, акцентира Георгиев.

Законопроектът планува локалните управляващи да закупуват камери, с които да се наблюдават нарушаванията на тяхна територия. Налагането на наказания още веднъж ще се прави от Министерство на вътрешните работи, само че в случай че нарушаването е снимано с общинска камера, то 70% от глобите ще постъпват в бюджетите на общините.

От вносителите през вчерашния ден бе направена поръчка, че сред първо и второ четене текстовете ще се уточняват, тъй че да е категорично упоменато, че събраните средства в общините ще се употребяват единствено за пътна сигурност, само че не „ и за асфалтиране на улици “, съобщи Александър Ненков.

На първо четене депутатите одобриха още отпадането на синия ваучър, на стикерите по стъклата и да има електронно връчване на фишове и актове.



 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР