Една година след Решение на Върховен касационен съд на Р

...
Една година след Решение на Върховен касационен съд на Р
Коментари Харесай

РИОСВ-Пловдив представя обобщена информация за дейността си по подобряване на въздуха в община Пловдив за последната година

Една година след Решение на Върховен касационен съд на Р България № 60155 от 22.07.2021 година, с което Община Пловдив и Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) бяха задължени да подхващат ефикасни дейности за постигане на нормативно допустимите концентрации на фини прахови частици в община Пловдив в период от 12 месеца, екоинспекцията осведоми заинтригуваната общност за положението на атмосферния въздух на територията на общината и за подхванатите дейности от страна на институцията.

Съгласно компетентностите си по екологичното законодателство за запазване чистотата на атмосферния въздух (в частност Закона за запазване на околната среда и Закона за чистотата на атмосферния въздух) Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив следва поредна политика, включваща няколко аспекта: разбор на данните от провеждания мониторинг, засилен надзор на промишлените източници на замърсяване, надзор върху осъществяването на заложените от общината ограничения и действия по информиране на обществеността.

За интервала 22 юли 2021 година – 21 юли 2022 година анализът на провеждания мониторинг на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив демонстрира 37 дни с превишения по индикатор „ фини прахови частици “ (ФПЧ10) на автоматизирана измервателна станция (АИС) „ Каменица “ и 70 дни на АИС „ Тракия “, като би трябвало да се означи, че през месеците март и април тази година Националният институт по метеорология и хидрология е открил транспорт на прахуляк от Сахара на територията на страната. Екологичното законодателство позволява дните с превишения на средноденонощната норма на ФПЧ10 рамките на календарната година да са най-вече 35.

През последната, както и през предходните години, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив е осъществявала прецизен надзор на промишлените източници на замърсяване на атмосферния въздух. За горецитирания едногодишен интервал специалисти на инспекцията са направили 60 инспекции на предприятия на територията на община Пловдив по съставен елемент „ атмосферен въздух “. За интервала са формирани четири акта за определяне на административни нарушавания и е наложена настояща месечна глоба за увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите правила и ограничавания. Срещу един от нарушителите е формирано досъдебно произвеждане, като казусът е стихотворец от Районната прокуратура.

За интервала екоинспекцията е осъществявала и деен надзор върху осъществяването на заложените ограничения, залегнали в Програмата за възстановяване на качеството на атмосферния въздух (КАВ) на община Пловдив (2018-2023 г.). През месец януари Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив сформира, а през месец март 2022 година връчи на кмета на община Пловдив акт за определяне на административно нарушаване поради несъблюдение на ограничения от Плана за деяние към Програмата. Актът е на съображение чл.42а, алинея 3 по отношение на член 27, ал.1 от Закона за чистотата на атмосферния въздух. Административнонаказателното произвеждане е по-конкретно поради констатацията, че община Пловдив не е провела осъществяването на 3 от ограниченията в общинската стратегия, които трябваше да бъдат завършили до 31 декември 2021 година, а до този период даже не са стартирали:
Въвеждане на ограничавания за придвижването на персонални коли в централна градска част при неподходящи метеорологични условия и повишена централизация на ФПЧ10 или азотен диоксид;Спазване на условия към наличието на пусканите на пазара твърди горива;Създаване на фонд/сметка за финансиране на планове за възстановяване на КАВ.
На 17.03.2022 година е подписано Споразумение на съображение член 58г, ал.1 от Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН) сред Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив и кмета на Община Пловдив за несъблюдение на горецитираните три ограничения, с което той признава отговорното си безучастие. Кметът е заплатил и изискуемата по Закон за административните нарушения и наказания глоба.

Не на последно място през последния едногодишен интервал пловдивската екоинспекция ускори дейностите си по информиране на обществеността за положението на атмосферния въздух в община Пловдив и ограниченията, които всеки един жител, бизнес и общественост биха могли да подхващат за подобряването му. Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив сътвори специфичен раздел на уеб страницата си, където с изключение на информация за положението на атмосферния въздух, от време на време разгласява и настояща информация под формата на таблица за всички действия и задания, планувани в общинския проект и степента им на осъществяване. Институцията разгласява в уеб страницата си ежемесечни и годишни доклади, посредством които от време на време осведоми заинтригуваните лица за концентрациите на замърсители във въздуха и осъществяваната контролна активност. Особено доста старания бяха ориентирани и към образованието на подрастващите в община Пловдив. За една година бяха извършени 13 начинания, ориентирани към деца, възпитаници и младежи за повишение на тяхната сензитивност към тази значима за града тематика и по-конкретно нуждата от отговорно персонално държание, резистентен метод на живот и напредване и значимостта на зелената система за положителното положение на атмосферния въздух.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР