Една детска рима на Корней Чуковски разказа как лисиците взели

...
Една детска рима на Корней Чуковски разказа как лисиците взели
Коментари Харесай

Черно море - море, което може да гори и да унищожава

Една детска рима на Корней Чуковски описа по какъв начин " лисиците взели кибрит, отишли до синьото море и го запалили ". Разбира се, това е чиста небивалица, тъй като животните не знаят по какъв начин да употребяват кибрит. Но морето е способно да гори, изключително що се отнася до Черно море. Всъщност 90% от водите му съдържат сероводород - горим, токсичен и избухлив газ с миризма на гнили яйца.
През 1927 година в Крим става разрушително земетресение, цялостната информация за което е недостъпна за необятната общност. А се е случило следното. На 12 септември, 1927 година покрай Ялта има мощен трус от 8 по Рихтер. Той предизвика огромни свлачища. Освен Ялта, трусът е усетен и на други обитаеми места по крайбрежието на Крим.
Въпреки че Крим е ситуиран в сеизмична зона, там нормално не се случват съществени трусове. Следователно това събитие е извънредно и резониращо. Освен това земетресението е съпроводено от необясними феномени. Имало е отвратителна смрад и ярки проблясъци, чийто източник е морето. Стълбове от огън и пушек са се издигали на няколкостотин метра от повърхността му. Така хората са били очевидци на горенето на Черно море.
Според една версия, източникът на пожара е метан, който е изплувал на повърхността от тектонични разломи по време на земетресението. Но множеството специалисти считат, че сероводородът е причина за пожара.
Сероводородно море
В съпоставяне с други морета и океани, подводният живот в Черно море е извънредно нищожен. Това се отнася изключително за дълбоководни типове. Това не е инцидентно, тъй като сероводородът, който се съдържа във водните пластове, убива всички живи същества. А водният пласт, кондензиран с този токсичен газ, в някои региони стартира към този момент на дълбочина 50 метра. Когато се издигне от горната страна, може да настъпи всеобща гибел на морския живот. Веднъж това се случва в украинския курорт Коблево. В резултат на това на брега бяха изхвърлени почти 100 тона мъртва риба.
Има живот във вода, наситена със сероводород, само че той е показан единствено от анаеробни бактерии и някои типове морски червеи.
Черно море не е единственото, където водата е наситена с този газ, само че на други места казусът е по-малко изострен. Факт е, че Черно море е едно от най-затворените. То има достъп до океаните през Босфора и Дарданелите, които го свързват със Средиземно море. Следователно сероводородът, който се образува тук, не се разсейва на никое място - единствено се натрупва.
Освен това отпадъчните води и други замърсители, реагиращи с морската вода, образуват нов сероводород. Експерти настояват, че доста скоро дълбочината на сероводородния пласт в Черно море ще бъде 15 метра.
Отравянето на морската фауна не е най-лошото нещо, което може да се случи. Не забравяйте, че сероводородът е избухлив. Едновременната детонация на толкоз огромно количество газ по силата си може да бъде сравнима с рухването на метеорит с размер на половината от Луната.
Освен това сероводородът, изплуващ от дълбокото море и навлизащ в атмосферата, може да провокира натоварен киселинен дъжд. Такова количество киселина, пренесено от въздушните маси и изпадащо под формата на превалявания, може да унищожи целия живот на разстояние от десетки километри от Черноморието.
Какво да се прави?
Опасността, подбудена от увеличението на количеството на сероводород в Черно море, е доста огромна. Проблемът би трябвало да бъде решен и колкото по-рано, толкоз по-добре.
Едно от решенията е непоколебим надзор върху излъчванията на нездравословни субстанции във всички страни с достъп до Черно море. Освен това към този момент са почнали изследвания за опцията за добиване на сероводорода и потреблението му за стопански цели. В последна сметка, той е чудесно гориво. Може би е способно да размени бензина или друго гориво.
Жалко е, несъмнено, че не мирише на теменужки.
Източник: РИА Новости; Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР