Една част от заложените в бюджета за догодина рекордни разходи

...
Една част от заложените в бюджета за догодина рекордни разходи
Коментари Харесай

Христина Христова: Бюджет 2024ще посрещне повишени социални разходи

Една част от заложените в бюджета за следващата година рекордни разноски вероятно ще имат проинфлационен резултат – тези, свързани с увеличението на заплатите, на приходите изобщо, на пенсиите. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " някогашният обществен министър Христина Христова. " Защото ние имаме редица обществени разноски, които са по закон, и като се каже, че няма нови политики – ами бюджетът би трябвало да върже тези политика, които по закон имаме към този момент. Новите вероятно ще желаят нови разноски, които на този стадий, съгласно мен, не можем да си ги позволим, като имаме поради три пъти нарастването на пенсиите в последните две години. И знаете, би трябвало да си ги актуализираме по Кодекса за обществено обезпечаване всяка година от 1 юли, в това число и 2024 година с 11% - по този начин ще пада по правилото, така наречен " Швейцарско предписание “. Също споделят, че с към 11% ще се усилят и заплатите. Направи се промяна в общественото подкрепяне от 1 юни тази година и там към този момент са нараснали заплащанията, тъй като по изцяло нов принцип към този момент се ползва линията на беднотия, а не както беше – един обезпечен най-малък приход, който не бяхме променяли от 15 години. И там се усилват разноските. И аз си мисля, че от една страна, че това може да повлияе – и вероятно ще повлияе до известна степен, на инфлацията, нарастването на приходите, това пък не значи, че не би трябвало да се усилват приходите ", уточни Христова.

Според нея, би трябвало да се гледа към този момент другата страна на везната – какви условия се основават за бизнеса, дали има задоволително вложения.

" Намалиха капиталовата стратегия с 2,1 милиарда лв.. Те също отидоха за разходната част, за пенсиите най-много, където става все по-голям казусът за финансовата резистентност на пенсионната система в България заради справедливи и субективни аргументи. Обективните, това са демографската обстановка, която имаме, методът и структурата на развиване на стопанската система, равнището на приходите, към момента високият дял на сивата стопанска система, тъй като не се внасят осигурителни вноски, и доста субективни, за които към този момент споменахме – тези промени в пенсионната система, административно-политически бих ги нарекла, които нямаха нищо общо с пенсионните и осигурителните правила, изключително главния принцип да се гледа приноса на индивида и тогава неговото право да се види какво да бъде. Така че си имаме доста съществени проблеми, само че дано да се основават и положителни условия за правене на бизнес, с цел да има ред, да има положителни връзки, да има инфраструктура, да продължава тази битка, бих споделила, с корупцията в администрацията и така нататък ", сподели още Христина Христова. 

Според нея бюджетът за следващата година не може да се назова обществен. Просто този бюджет би трябвало да посрещне нараснали обществени разноски, които са по закон.

" Другото е да седнат депутатите и да трансформират законите и видите ли, да нямаме тези разноски, което ми се вижда нереално. Така че този бюджет просто има задължението да посрещне нараснали обществени разноски и тези актуализации, които ще се вършат 2024 година, те са върху тия нараснали обществени разноски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР