Една чанта? Какво пък толкава – чанти много… Чантите Birkin

...
Една чанта? Какво пък толкава – чанти много… Чантите Birkin
Коментари Харесай

Birkin - инвестицията, която изпревари златото

Една чанта? Какво пък толкава – чанти много… Чантите Birkin обаче добиват популярност със своето качество, издръжливост, функционалност и най-много с чувството, че са специфични произведения за специфични хора. Никоя марка не става известна просто по този начин, още повече пък когато става дума за значим за дамите аксесоар. С какво тези чанти са забелeжителни? Какво е любопитното в тяхната поява и тяхната история?

Тази емблематична чанта на модна къща Hermès, която може да се види в ръцете на доста звезди, стартира своето битие преди 40 години. Цената на една такава чанта доближаваше 150 хиляди $, само че към този момент с повече от два пъти този връх е усъвършенстван. Изработват се от естествена кожа, напълно на ръка, а най-хубавите мостри съдържат детайли от злато и са инкрустирани с диаманти. Чантите се създават в лимитирано количество, което ги прави редки и изключителни. През годините поради неповторимата си направа чантата Бъркин се е трансформирала не просто в разкош, а  в

знак на висок обществен статус

Легенди и истории ускоряват интереса към марката. Преди нейната поява Hermès е одобрена дизайнерска къща за първокласни кожени произведения с елитни клиенти. Серията Birkin прибавя към превъзходството на първокласния бранд като производител на едни от най-търсените фешън аксесоари в света. Марката е плод на щастлива случайност, само че добре знаем, че с цел да се получи нещо огромно от такава случайност, са нужни съответните условия. Една среща безусловно горе в облаците слага началото и след време продуктът се изстрелва също „ в облаците “. Чантата носи името на Джейн Бъркин, която е англо-френска актриса, певица и модел. Тя си отиде от този свят през юли предходната година, само че стилният бранд продължава да поддържа живо нейното име. От 60-те до 80-те години на предишния век Джейн Бъркин е същинска фешън икона, която съчетава естествена хубост с тайнствен жанр и сексапил.

Историята

е разказвана в продължение на 40 години и е претърпяла някои промени, само че в общи линии обстановката е такава: През 1983 година Джейн Бъркин се озовава в първа класа на самолета, изпълняващ полет от Париж до Лондон. Мястото ѝ е до Жан-Луи Дюма, креативен и основен изпълнителен шеф на Hermès. Не щеш ли обичаната ѝ сламена кошница се разсипва на пода. Дюма споделя, че ѝ е нужна чанта с джобове и тъкмо това разпалва диалога за перфектното произведение. Актрисата му споделя, че когато Hermès направи огромна всекидневна чанта с благоприятни условия да побере всичко, което една заета майка носи, тя ще се откаже от огромната си кошница. Признава по какъв начин и е доста мъчно да откри комфортна чанта, която да й харесва - да е по-голяма от познатата Kelly на Hermès, само че по-малка от куфар. Дюма рисува първите скици на модела Birkin. Скоро след това 

вдъхновителката

на концепцията получава чанта, която се отличава с изчистен дизайн в минималистичен жанр. Минава по-малко от година след съдбоносното пътешестване и през 1984 година първата чанта Birkin е пусната в продажба. Но именитото качество на Hermès и историята на очарователната среща в самолета не са задоволителни за бърз пробив. Едва в края на 90-те години чантата, основана с неочаквания подтик на Джейн Бъркин, се трансформира в шлагер и стартира да придобива своя именит статут на фешън аксесоар. Търсенето внезапно нараства, когато през 2001 година в епизод на сериала " Сексът и градът “ Саманта изрича фразата „ Това не е чанта – това е Birkin! “. Но… компанията подхваща своя тактичност, друга от това търсенето да дефинира предлагането. Най-желаните модели са от лимитираните сбирки. Специалните издания също са в дребни бройки. Тези мощно лимитирани количества се одобряват като част от

стратегически дефицит

на предложение от Hermès и този метод се оказва отличен мотор както на търсенето, по този начин и на цената. Броят на създадените чанти Birkin не се афишира от компанията.

Times назовава чантата Birkin,,инвестицията, която изпревари златото ", цитирайки данни на показателя на лондонската фондова борса (FTSE 100). Анализаторите преглеждат 10-годишен интервал, в който цената им е повишена със 108% за разлика от златото, което е поскъпнало с 39%. Чантата на Hermès надмина по прелест някои типични колекционерски продукти - като редки виновност и питиета, творби на изкуството, бижута, часовници. На сходни дизайнерски предмети от ден на ден се гледа като на подобаваща инвестиция и по тази причина първокласните чанти са изключително

известни измежду колекционерите

Сайтът за мода BagHunter пресметна, че за 35 години чантите Birkin са нараснали цената си с 500%, и стигна до извода, че такава покупка е исторически по-сигурна инвестиция от фондовия пазар. Как е допустимо една чанта да се съпостави със златото? Отговорът е в това, че тя си е извоювала славата на „ безконечна “.

Чантата Birkin се предлага в разнообразни размери и в многообразие от елементарни и екзотични кожи. През годините лимитирани стилове като Cargo Birkin и чантите за пикник Hermès наподобяват съобразени с първичната нужда, обрисувана от Джейн Бъркин по време на паметния полет. Днес чантата Birkin е значима част от историята на модата. Тя остава движимост, гарантираща висок статус, а известността ѝ не стопира да пораства. Ето за какво да си купиш Birkin от бутик изисква огромни старания, което не важи за някои VIP клиенти и колекционери, които не жалят средства. С Birkin може да се сдобиете също по този начин от оторизирани самостоятелни търговци, посредством най-големите аукционни къщи и платформите за препродажба, в които обаче има риск да попаднете и на фалшификат. Редки и извънредно скъпи – този факт ги прави

привлекателни за фалшификаторите

Чанта, която може да се продаде за десетки хиляди евро, съблазнява мошениците и те не са се поколебали да провеждат интернационално незаконно произвеждане на копия. Някои от тях са толкоз положителни, че минават за достоверни и е невероятно да бъдат различени от оригиналите.

Популярност, разкош, популярност, авторитет, колекционерски пристрастености, които се разгарят, а ценовите върхове за една чанта се усъвършенстват. Но оттатък парите от време на време застава етиката и по тази причина през 2015 година Джейн Бъркин се обръща към Hermès с гледище да махнат името й от чантите, несъгласна с избиването на крокодили за производството на свръхлуксозни продукти.

 

Рекорди

-Луксозна чанта Birkin на фешън къща Hermès е продадена от аукционна къща Christie`s през 2017 година за 380 хиляди щатски $ на търг в Хонконг. Матовобялата чанта Birkin от крокодилска кожа, модел " Хималая ", е. създадена през 2014 година Катарамата й е от 18-каратово злато, а по други елементи са инкрустирани 205 диаманта. Предишният връх за сходна чанта Birkin е 300 хиляди $. Тя е създадена през 2008 година

-Втора употреба дамска чанта Birkin е продадена за 217 144 $ в Лондон. Изработена е през 2008 година от кожа на нилски крокодил, а закопчалките са от бяло злато с диаманти. 

-През юни 2015 година дребен модел от крокодилска кожа е продаден за над 220 хиляди $ от Christie`s, още веднъж в Хонконг.

-Предишният връх за дамска чанта, продадена на търг, се държи от друга Birkin – аукционът е в Ню Йорк през 2011 година, цената доближава 203 хиляди $.

-През 2011 година Джейн Бъркин продава много износената си истинска чанта на търг за повече от 162 хиляди $. Сумата отива в поддръжка на напъните за оказване на помощ при огромно земетресение в Япония.

 

Джейн Бъркин - Снимка Wikipedia

Най-емблематичната парижанка измежду англичаните

Джейн Бъркин си завоюва самопризнание като най-емблематичната парижанка измежду англичаните. Тя е родена на 14 декември 1946 година в Лондон и израства там. През 60-те години става известна в родината си, а през 1968 година се реалокира в Париж, където прави огромния си пробив с присъединяване си във кино лентата " Слоган " дружно със Серж Генсбур. Година по-късно двамата вършат дуетната ария " Je t`aime... moi non plus ", която поради еротичния текст е неразрешена в няколко страни, в това число и от Ватикана.

Въпреки това парчето реализира международен триумф и доближава номер едно в класациите на Обединеното кралство. През 1969 година Джейн се снима дружно с Ален Делон и Роми Шнайдер във кино лентата „ Басейнът “. В продължение на 13 години двамата със Серж Генсбур са сътрудници както в живота, по този начин и на сцената. Чаровната изпълнителка издава 14 албума, като последният ѝ Oh! Pardon tu dormais... излиза през 2020 година. 

Джейн Бъркин си отиде на 76 години в Париж на 16 юли 2023 година Президентът на Франция Еманюел Макрон означи, че тя оставя след себе си „ завещание от песни и облици, които в никакъв случай няма да забравим “. Част от нейното завещание е и името зад най-емблематичната чанта в света.
Текстът е част от бр. 118 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР