Една батальонна бойна група не може да защити националната ни

...
Една батальонна бойна група не може да защити националната ни
Коментари Харесай

Един батальон не може да защити националната ни сигурност

" Една батальонна бойна група не може да отбрани националната ни сигурност. ... За мен е учудващо, че президентът и министърът на защитата, които са професионални военни, вършат анонси, че не са осведомени с термина батальонна бойна група и занапред следва построяването на такава ".

Това съобщи пред БНР о.р. ген. Димитър Шивиков, някогашен пълководец на 61-ва механизирана бригада.

По думите му контингентите от българската войска, които участваха в задачите в Ирак и Афганистан, всъщност са били батальонни бойни групи, основани на основата на един пехотен или механизиран батальон, интензивен с формирования от родовите и специфични подразделения на българската войска - сапьори, свързочници, артилеристи, специфични сили.

" Ние и сега разполагаме с нужните типове бойна техника - така наречен бойни машини на пехотата, различен е въпросът, че те са на 35-40 години. Могат да бъдат употребявани, но проблемът е, че бихме срещнали компликация в реализиране на връзките със съдружниците. Осигуряването на нужната, надеждна взаимозависимост сред формированията в съюзен формат е отговорност на военния щаб на НАТО ", разяснява той и посочи:

" Българската войска има своя военен опит от присъединяване в Ирак, когато участвахме със същата тази бойна техника, но използвахме информационни средства, предоставени от Съединени американски щати, които бяха водеща страна в така наречен коалиция на искащите ".  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР