Едмонд Назарян е двукратен европейски шампион за кадети, сребърен и

...
Едмонд Назарян е двукратен европейски шампион за кадети, сребърен и
Коментари Харесай

Един ден на... Eдмонд Назарян

Едмонд Назарян е повторен европейски първенец за кадети, сребърен и бронзов медалист от Световното състезание за кадети, класира се на трето място на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 година На 11 февруари 2020 година, на 18 години, той стана европейски първенец за мъже /кл. стил/ в кат. 55 кг. На шампионата в Рим.

В Страстната седмица той и неговият татко и треньор Армен Назарян споделят пред Пресклуб " България " по какъв начин се оправят в необикновените условия на рецесията.

- Здравей Едмонд, по какъв начин тренираш в изискванията на изолираност – какво ти харесва и какво не при подготовката у дома?
- В хола сме създали дребен тепих и постоянно упражнявам с брат ми Гриша, който също е герой. Изучаваме и усъвършенстваме разнообразни хватки и тактики под управлението на татко ми. Имам шанса, че татко ми е треньор, а брат ми герой, тъй че у дома съм като на дребен подготвителен лагер. Отделно върша разнообразни извършения – силова подготовка, коремни преси, лицеви опори –сутрин и вечер върша по 100, тъй че дневно са най-малко по 200.

- Поддържаш ли контакти с твоите съотборници, обменяте ли хрумвания и методика за по-ефективна подготовка и възобновяване?
- Да, постоянно се слушам с мои съотборници и противници от целия свят. Заедно гледаме видео на мачове на най-хубавите борци от огромните шампионати и вършим разбори, разясняваме, обсъждаме. Аз знам пет езика, тъй че свободно поддържам връзка с борци както от България, по този начин и от петте континента. Често си вършим провокации. Те ми пращат видео с разнообразни сложни извършения, аз също ги върша и ги снимам, като на собствен ред и аз ги провокирам с някои истински и любопитни осъществявания. Тези провокации може да наподобяват занимателни, само че от време на време са доста сложни, изискват огромни умения и доста опити, с цел да ги направиш както би трябвало. Но пък изгодата е двойна – хем се забавляваш, хем и много съществено тренираш. Моите съотборници са добре, упражняват доколкото могат и с неспокойствие чакат рестриктивните мерки да паднат и още веднъж да се забележим в залата по битка.

- Сега, когато всички сме принудени да си стоим вкъщи, по какъв начин нормално протича един ден на Едмонд Назарян?
- Сутрин ставам в 8.00 ч., върша извършения за загряваване, закусвам и следва лека подготовка. След това изучавам онлайн в учебното заведение към съветското посолство в София. Като свършат уроците, обядвам, отпочивам си малко и върша втора подготовка. И до вечерта изучавам, пиша домашни, приготвям се за матурите. Аз съм окуражен да завърша освен с отличен триумф, а и със златен орден. Любимите ми предмети са математика, история, география, само че се стремя да бъда доста добре квалифициран по всички. Понякога, в случай че ми остане малко време, вечер чета книги или виждам филми.

- Какъв хранителен режим спазваш в този момент по време на изолираност?
- Сега заговявам. Сутрин закусвам бисквити без масло и чай, на обяд и вечеря – разнообразни зеленчукови супи, фасул, грах, леща, картофи, хапвам доста плодове и зеленчуци.

- Откри ли някакъв нов гений у себе си в този момент, когато си отвън залата за тренировки?
- Преди години татко ми ме научи да играя шах. Сега постоянно си вършим мини шампионати вкъщи и аз ги надвивам всички. Затова диря по-силни противници и играя с разнообразни шахматисти онлайн. Сам уча дебютната доктрина, разнообразни тактически способи и детайли на тактиката. Интересно ми е и се веселя, че прогресирам и в шахмата.

- Има една българска сентенция за такива времена - " Всяко зло за положително ". Кое е положителното за теб в този момент?
- Единственото хубаво нещо за мен е, че имам повече време да се приготвя за матурите и че след отглагането на Олимпийските игри ще има една година, в която ще мога да се приготвя по-добре и вероятно да се преборя за квота.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР