Единството на Европа по отношение на войната в Украйна е

...
Единството на Европа по отношение на войната в Украйна е
Коментари Харесай

Европейците искат справедливост за Украйна, но се страхуват от цената  

Единството на Европа във връзка с войната в Украйна е изложено на риск, защото публичното внимание от ден на ден се измества от бойното поле към опасенията за покачващата се цена на живота, сочат анкети в 10 европейски страни, като разделянето се задълбочава сред гласоподавателите, които желаят бърз завършек на спора, и тези, които желаят наказване за Русия.

Проучването в девет държави-членки на Европейски Съюз – Финландия, Франция, Германия, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция – плюс Обединеното кралство откри, че поддръжката за Украйна остава висока, само че загрижеността се измества и към по-широкото влияние на спора.

"Европейците изненадаха Путин – и себе си – с единството си до момента, само че огромният стрес едвам стартира ", казма Марк Леонард, съавтор на отчет на Европейския съвет за външни връзки (ECFR) за смяната на отношението към Руската инвазия.

Способността на държавните управления да запазят публичната поддръжка за евентуално нездравословни политики ще бъде от решаващо значение, на мнение е Леонард, предупреждавайки, че пропастта сред лагерите на "мир " и "справедливост " може да бъде "толкова нездравословна, колкото тази сред кредитори и длъжници по време на рецесията на еврото ".

Проучването откри, че макар мощната поддръжка в цяла Европа за кандидатурата на Украйна за присъединение към Европейски Съюз и политиката на Запада за спиране на връзките с Москва, доста гласоподаватели в Европа желаят войната да завърши допустимо най-скоро - даже в случай че това значи Украйна да загуби територия.

Това мнение постоянно не отразява позицията на националните държавни управления, споделят създателите, предупреждавайки водачите на Европейски Съюз против "максималистки позиции " във връзка с войната и предполагайки, че остават строги към Русия, само че са внимателни във връзка с заплахите от ескалация.

"В ранните стадии на войната страните от Централна и Източна Европа се усещаха оправдани в глобите си към Русия ", пишат Леонард и неговият съавтор Иван Кръстев. "Но в идната фаза страни като Полша могат да се окажат маргинализирани, в случай че "мирният " лагер разшири привлекателността си измежду другите държави-членки. "

Проучването, извършено сред 28 април и 11 май, открива съвсем всеобща поддръжка за Украйна, като 73% от интервюираните в 10-те страни упрекват Русия за войната.

Повече от 80% в Полша, Швеция, Обединеното кралство (83%) и Финландия (90%) декларират, че държат Русия виновна, дружно със мощното болшинство в Италия (56%), Франция (62%) и Германия (66%). Мнозинството също по този начин вижда Русия като главен проблем по пътя към мира.

Има мощна поддръжка за спиране на връзките с Русия. Мнозинството в 10-те страни считат, че държавните управления би трябвало да пресечен икономическите и културните връзки с Москва, като множеството – нарастват до 71% в Полша – също поддържат прекратяването на дипломатическите връзки.

По същия метод 58% от 10-те страни – което нараства до 77% във Финландия – желаят Европейски Съюз да понижи зависимостта си от съветската сила, даже за сметка на задачите на блока във връзка с измененията в климата, което допуска социална поддръжка за нов кръг от наказания на Европейски Съюз, в това число за нефт.

Но допитването на ECFR сподели ясно разделяне сред европейците, които желаят мир допустимо най-скоро (35% в 10-те държави), и тези, които желаят правдивост – дефинирана като възобновяване на териториалната целокупност на Украйна и държане на отговорност от Русия (22%).

Трета "суинг " група, която споделя антируските усеща на последователите на справедливостта, само че също и страховете на лагера на мира от ескалация, съставлява към 20% от гласоподавателите, открива отчетът – с огромни разлики в разпределението сред страните.

Лагерът за мир – чиито поддръжници също са склонни да имат вяра, че Украйна ще бъде по-зле от Русия в края на спора – е най-силно подсилен в Италия (52%), откри изследването, до момента в който в Полша е най-големия лагер на правораздаването с 41%.

Най-важното е, че възгледите за политическия отговор на Европейски Съюз на нашествието варират според от това в кой лагер са били респондентите, като тези, които желаят правораздаване за Русия поддържат спирането на стопански, дипломатически и културни връзки, а гласоподавателите за мир поддържат единствено първия от тях.

Запитани какво ги тревожи най-вече във войната, респондентите в Германия, Италия и Франция бяха най-загрижени за цената на живота и цените на силата, до момента в който респондентите в Швеция, Обединеното кралство и Полша бяха най-загрижени за опасността от нуклеарна война.

Тъй като спорът се проточва и разноските нарастват, държавните управления от ден на ден ще бъдат принудени да "балансират устрема към европейско единение с отзиви, които се разминават както в границите на държавите-членки, по този начин и сред тях ", пишат създателите, акцентирайки "нарастваща разлика сред позициите на доста държавни управления и публичното въодушевление в съответните страни ".

.dnes.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР