Единственото, с което не сме готови, е да подпомагаме печеливши

...
Единственото, с което не сме готови, е да подпомагаме печеливши
Коментари Харесай

МС с готов план за земеделците. Чака ги на среща утре в 18 ч.

Единственото, с което не сме подготвени, е да подкрепяме печеливши компании, безапелационен бе Николай Денков
Правителството има подготвеност с главните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители. Това разгласи министър председателят Николай Денков на брифинг в Министерски съвет.

Той предложения земеделските производители на диалози на следващия ден в 18 часа.

" Очакваме ги да завършваме съглашението. Целта е ясна - оптимално бързо отпушване на процеса, който ще разреши на държавното управление да подкрепи, които са претърпели загуби през 2023 година Всеки ден, който минава в митинги и блокади, вместо в преговори и подготовка на съглашението и реализацията на точките на новия меморандум, ни забавя от момента, в който действително нуждаещите се от тази помощ могат да я получат. Неизбежно закъснение ще има и до момента в който получим нотификация от Европейската комисия за новите ограничения, които предлагаме ", уточни Денков.

Правителството не отстъпва от позицията, че би трябвало да се подкрепят единствено, които търпят загуби, само че предлага опростена процедура за доказването на този статут.

" Единственият метод да излезем от тази обстановка, е да се разберем по какъв начин да бъдат подкрепени земеделските производители, които имат потребност от помощ, а не да се раздават средства на калпак. Това може да стане единствено с договаряния, сключване на меморандум за съдействие и всеки да е наясно със личната си отговорност ", уточни министър председателят.

Николай Денков акцентира, че земеделците имат цялостната поддръжка на държавното управление, а настояванията им са обективни. Изпълнителната власт стои зад тях и по въпроса с недоговорените доставки на слънчоглед от Украйна.

" Готови сме да използван банален механизъм за финансовите им резултати, с цел да ускорим процеса и стопанствата да получат дотации допустимо най-скоро. Ако се договорим за подобен скъсен вид за доказване на разноски за оперативна активност, тя ще включва труд, лихва, разноски за семена, торове, препарати и услуги, като средствата ще бъдат отпуснати оптимално бързо, откакто се получи нотификация от Европейска комисия ", сподели още министър председателят.

Земеделският министър Кирил Вътев съобщи, че няма проблем да си подаде оставката, само че това няма да стане под политически напън.

" За мен проблем с оставката няма. Ако хората, от които зависи решат да си отида, ще си отида. Ако решат да остана, ще остана ", сподели Вътев.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР