Единствено Службата на европейския прокурор /EPPO/ ще упражнява надзор, ръководи

...
Единствено Службата на европейския прокурор /EPPO/ ще упражнява надзор, ръководи
Коментари Харесай

Службата на европейския прокурор ще ръководи и надзирава действията на европейските делегирани прокурори

Единствено Службата на европейския прокурор /EPPO/ ще упражнява контрол, управлява и следи всяко следствие и наказателно гонене, което ще се подхваща от европейските делегирани прокурори. Това плануват промените на Наказателно-процесуалния кодекс, оповестени през днешния ден за публично разискване, осведомят от министерството на правораздаването.

Със законопроекта се вкарват ограничения по използването на регламента за определяне на засилено съдействие за основаване на Европейска прокуратура.

Една от тях е основаване на институционална гаранция за независимостта на европейските прокурори и европейските делегирани прокурори от надзора на прокурор от по-горестоящата прокуратура, в това число и на основния прокурор.

В случай на започване на следствие или на преустановяване на наказателно произвеждане от европейския делегиран прокурор, националната прокуратура няма да има пълномощия за надзор. Това ще е в обсега на пълномощията само на наблюдаващия европейски прокурор в сходство с вътрешния процедурен устав на Европейската прокуратура.

В преходните и заключителните разпореждания са планувани и промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), посредством които се регламентират органът, способен да прави асортимент на претендентите за европейски делегирани прокурори, статутът и пълномощията им.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР