Единствено негативи носи фактът, че за първи път България номинира

...
Единствено негативи носи фактът, че за първи път България номинира
Коментари Харесай

Кючюк разкри какво губи България от двете кандидатури за еврокомисар

Единствено негативи носи фактът, че за първи път България номинира не един, а двама претенденти за европейски комисари - Даниел Лорер от ПП/ДБ и Илиана Иванова от ГЕРБ. Това съобщи водачът на европейските либерали Илхан Кючюк в изявление за бТВ.

Ние сме в невиждана обстановка, за първи път България номинира двама еврокомисари, което значи, че всеки един от тях ще търси поддръжка. Не знам какъв ще е резултата, само че ние ще бъдем разединени в очите на външния свят, сподели още евродепутатът от ДПС/Обнови Европа ”.
-->
Според него двете кандидатури за нов български еврокомисар бавят процедурата по избора му. Ние към този момент се забавихме няколко седмици ", уточни Кючюк.

По думите му има два разновидността, като единият е по-бързата процедура - до края на юни или средата на юли да минат чуванията в Екологичен потенциал, а другият е септември-октомври.

„ Ако се отиде във втория вид, който е надалеч по-лошият за България, то новият еврокомисар ще има по-малко от година “, изясни той.

 „ Струва ми се, че няма да успеем да изпратим тази консолидирана поддръжка към един от двамата претенденти “, изясни той.

Всичко в последна сметка е в ръцете на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която ще избере в началото кой сектор да поеме българският представител, а по-късно - кой да бъде този представител, уточни евродепутатът. Когато няма ясна национална позиция кой да бъде нашия еврокомисар и какъв сектор желаеме, тогава идват доста въпросителни, добави той.

Не желая да обуславям кой да бъде българския комисар, Движение за права и свободи до момента сме нямали кандидатура. Но постоянно сме били градивни, не се ангажира да разяснява кой сред Иванова и Лорер е по-добрата кандидатура евродепутатът.

„ Ние от ДПС  сме привикнали да бъдем неразбрани. Един път, когато подкрепим една политическа мощ, се споделя „ Защо Движение за права и свободи поддържа точно нея “, а когато подкрепим друга политическа мощ, въпросът е същият. В последна сметка дайте правото на народните представители от Движение за права и свободи да дефинират кое е в полза на гласоподавателите на Движеето и на българските жители “, сподели още той във връзка другите болшинства в Народно събрание и присъединяване на Движение за права и свободи в тях.

Кючук, който е докладчик на Екологичен потенциал за напредъка на Северна Македония, разяснява отлагането на отчета си за есента.

" Този отчет не взема решение историческите въпроси от 150 години, не взема решение въпроса за идентичността. Но да, той дава ясна оценка, едногодишна, за положението на македонската народна власт, върховенството на правото, за човешките права и свободи. Българските ползи са предпазени от редица контракти, това, което подписахме през 2017 година, е в основата на всеки един отчет, увери евродепутатът.

По думите му всеки един отчет е " нюансиран ",  нормално е опозицията да го подлага на критика, а ръководещите да го поддържат. " Има ли потребност България да налива спомагателен раздор в този диалог, откакто самата България чака българите да бъдат записани в конституцията на РСМ? ", попита още евродепутатът от Движение за права и свободи. И увери - няма вид, в случай че Скопие желае да продължи договарянията за участие в Европейски Съюз, да не запише българите в конституцията си.

" Но не желая македонизмът или подправеният шовинизъм в България да победят. Искам да има добросъседство, което да се основава на европейски правила ", отсече той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР