Единственият в цяла България болен от легионерска болест е от

...
Единственият в цяла България болен от легионерска болест е от
Коментари Харесай

Излекуваха тежък случай на легионерска болест

Единственият в цяла България болен от легионерска болест е от Пазарджик. Това излиза наяве от постоянния седмичен бюлетин за разпространяването на заразните заболявания по области, подготвян от Националния център по публично здраве и разбори.

Пациентът към този момент е добре, оздравял е и е изписан, заяви за " Марица " доктор Магдалена Станева, която управлява дирекция " Надзор на заразните заболявания " в РЗИ-Пазарджик. Става дума за наш съгражданин, който от години пътува като моряк по корабите и по тази причина е мъчно да се конкретизира къде се е заразил с тази нетипична пневмония. Всъщност индивидът е изкарал няколко пневмонии през последните месеци и е бил лекуван, само че едвам при последната е направено серологичното проучване, което е посочило съществуването на бактерии от жанр Legionella. Веднага по-късно е назначено надлежно лекуване и болестта е излекувано, добави доктор Станева.

Още през лятото имаше единични случаи на легионерска болест в хотели по Черноморието, само че инфектираните с вируса бяха най-вече чужденци.

Легионерската болест е нетипична пневмония, която се предава от аерозол при къпане. Ето за какво, в случай че в хотел получим стаи, които скоро не са употребени, би трябвало първо да източим водата в банята. Някои експерти считат, че бактерията може да се популяризира и от мръсни климатици. Затова поучават филтрите постоянно да се почистват с подобаващ дезинфектант.

Легионерската болест е открита през лятото на 1976 година, когато пораждат доста случаи на пневмония по време на среща на ветерани от Американския легион във Филаделфия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР