Единственият шанс Украйна да може да пусне АЕЦ Хмелник са

...
Единственият шанс Украйна да може да пусне АЕЦ Хмелник са
Коментари Харесай

Валентин Николов: АЕЦ „Белене“ е нереализуем проект

Единственият късмет Украйна да може да пусне АЕЦ „ Хмелник " са блоковете от АЕЦ „ Козлодуй ". Това сподели някогашният шеф на АЕЦ „ Козлодуй " Валентин Николов в предаването „ 120 минути " по бТВ.

Той изясни, че за направата на нужните на Украйна реактори разнообразни европейски компании дават период от три-четири години. С българските реактори централата би могла да проработи до три години, разясни Валентин Николов.

Състоянието на българското съоръжение е идеално, акцентира специалистът. „ Белене " съгласно него е непостижим план. Цената на плана към 2013 година е възлизала на към 10,5 милиарда евро, сега сумата е неведнъж по-висока, изясни Николов.

На Украйна й е нужен един реактор, не два. Тя ще вземе двата, само че при минимална цена платената за двата реактора от страната ни, изясни още специалистът.

Независимо че блоковете на Запорожката АЕЦ са спрени, има заплаха от радиоактивно замърсяване. „ Най-голямата заплаха при една нуклеарна централа е прекъсването на електрическата сила, която задвижва основните циркулационни помпи, които въртят водата и охлаждат реакторите. Военното разузнаване на украинската страна сподели, че има доказан проект за терористичен акт ", съобщи Николов.

Целта на терористичния акт е да провокира локално нуклеарно замърсяване, което да спре напредването на украинските сили. Това обаче няма по какъв начин да бъде следено, акцентира Николов.

Международната организация за атомна сила няма данни за заложени гърмежи, само че тя експертите нямат достъп до цялата атомна централа. МАЕ се пробва да реализира съглашение за демилитаризация на зоната и там да няма военни дейности, само че не съумя, напомни специалистът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР