Единственият общински родилен дом в Пловдив е в окаяно състояние

...
Единственият общински родилен дом в Пловдив е в окаяно състояние
Коментари Харесай

Общинският родилен дом в Пловдив е в окаяно състояние

Единственият общински родилен дом в Пловдив е в окаяно положение и се нуждае от сериозен ремонт и доста средства за инсталация, осведоми Нова телевизия. Годишно в лечебното заведение се раждат сред 300 и 350 деца, в другите отделения минават 800 – 900 пациентки, включително и дами с патологична бременност.

Управителката Мария Горева признава, че главните пространства са амортизирани, а апаратурата е безнадеждно остаряла. „ Трябва да се слагат нови антибактериални мазилки и под, както и окачени тавани с операционни двураменни лампи. Лапароскоп нямаме. По планирани изследвания ремонтът ще коства към 350 000 лв. без Данък добавена стойност. Около 820 000 лв. ще коства апаратурата. Нямаме опция да поемем подобен главен ремонт и инсталация “, споделя тя.

Според доктор Михаил Фадул, завеждащ гинекологичното поделение, апаратурата е остаряла, останала от десетилетия, в операционната има потребност от ремонт. „ Още от времето на Съюз на съветските социалистически републики са апаратите. В родилната зала е нужно легло, както и ремонт на двете операционни зали. Правени са единствено козметични поправки за 40 години “, споделя той.

Ситуацията разяснява доктор Калин Калинов, шеф на Дирекция „ Здравеопазване “ към Община Пловдив.

Той е безапелационен, че средства могат да се намерят, само че неналичието на държавен бюджет въздейства и на общинския.

„ Допреди години Родилният дом беше от емблемите на Пловдив. В момента ремонтите са на парче, тъй като нямаше цялостна тактика допреди 2 години. Не би трябвало да има проблем да се обезпечат средства, само че би трябвало да се завърши с отрицателните процеси като текучеството на фрагменти. Възстановяването на престижа на Родилния дом би трябвало да е приоритет, търсим средства “, изясни доктор Калинов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР