Единственият начин да не сме заплашени от епидемия от морбили,

...
Единственият начин да не сме заплашени от епидемия от морбили,
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Без епидемии само при 95% имунизация срещу морбили

Единственият метод да не сме застрашени от зараза от морбили, е да се доближи до 95% имунизация. Това съобщи пред Българска национална телевизия доцент Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор във връзка със наложителното слагане на имунизациите при децата.

Той изясни, че има сред половин и един % от децата, които не могат да бъдат ваксинирани поради някаква съставна част във имунизациите и други деца, които са под имунизационната възраст и не могат да се имунизират. Затова по думите му е належащо всички останали деца да бъдат ваксинирани.

Всяко лекарство има и странични резултати, всеки човек реагира по-различен, само че извънредно рядко една ваксина може да е животозастрашаваща, акцентира Ангел Кунчев.

Той означи, че четвърта седмица в София няма случай на морбили. Едва през предходната седмица се е появил случай на дете, което обаче е било под имунизационната възраст.

Кунчев уточни, че все още най-рисковите региони са Монтана и Пазарджик.

На въпрос дали има злоупотреби с показване на подправени бележки за направени имунизации той съобщи, че рисковете са действителни, само че случаите са единични.

Здравният контрольор добави още, че сред 15-20 ноември се чака у нас да дойдат по-голямата част от противогрипните ваксини, като пикът на грипа се чака през януари.

Проблемът с обсега на имунизацията против морбили пристигна още веднъж на дневен ред, откакто Административният съд в Сливен отсъди в интерес на семейство, което апелира решение на РЗИ да спре достъпа на детето им до детска градина поради липса на имунизация. Жалбата на фамилията е за дискриминация.

Лекари се опълчиха на това, че решението си съдът е взел без експертна оценка.

Решението на съда обаче поддържа всички антиваксърски придвижвания и подставя под риск имунизационния обсег, както и всички деца, които не са ваксинирани по здравословни аргументи. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР