Единственият кандидат за следващ главен прокурор Иван Гешев успя да

...
Единственият кандидат за следващ главен прокурор Иван Гешев успя да
Коментари Харесай

Адвокати, НПО-та и опозиция се обединиха срещу Гешев

Единственият претендент за идващ основен прокурор Иван Гешев съумя да сплоти против себе си юристи, неправителствени организации и политическа съпротива. Във вторник той даде изявление за Българска национална телевизия, в което съобщи, че не е последовател на разделянето на управляващите на " десните екстремисти " и че съгласно него тази самостоятелност един от различен е единствено едната страна на монетата, а другата е взаимоотношението сред трите управляващи.

Това изявление докара до отворено писмо до Висшия правосъден съвет (ВСС), който ще гласоподава кандидатурата на Гешев, подписано от десетима юристи, измежду които Емилия Недева, Александър Кашъмов и Михаил Екимджиев. В него те приканват съвета да оцени тезите на Гешев с " професионалните и етични критерии за заеманата от него служба ".

" Разделението на управляващите е висшо постижение на демократичните общества и върху този принцип се построява актуалната правова страна. Отричането на разделянето на управляващите е противоконституционно и слага под подозрение персоналната безпристрастност и професионалния интегритет на магистрата, който го прави ", показва се в писмото.

Отворено писмо бе изпратено до Висш съдебен съвет и от сдружението " Правосъдие за всеки ". Оттам показват, че Гешев има навика да произнася присъди в обществените си прояви и да назовава нарушители хора, които не са наказани. От организацията упорстват кандидатурата на Гешев да бъде оттеглена.

От " Демократична България " ще изискат Висш съдебен съвет да образува дисциплинарно произвеждане против Гешев, съобщи пред Българска национална телевизия водачът на " Да, България " Христо Иванов. Причината е опитът на зам.-главния прокурор да ги свърже с хакерската офанзива против Национална агенция за приходите. Във вторник Гешев уточни, че от опозиционната коалиция реагирали доста бързо след теча на данни и това направило мощно усещане.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР