Единодушно със 174 гласа “за” без “против”и “въздържали се” депутатите

...
Единодушно със 174 гласа “за” без “против”и “въздържали се” депутатите
Коментари Харесай

Депутатите единодушно приеха закона за хората с увреждания на първо четене

Единодушно със 174 гласа “за” без “против”и “въздържали се” депутатите одобриха законопроекта за хората с увреждания на първо четене.
Законопроектът, както и този за обществената помощ, бяха направени след надигналото се публично неодобрение с искане за промени в обществената система. Двата законопроекта влязоха “в пакет” за гласоподаване в Народното събрание, като този за персоналната помощ следва да бъде гласуван по-късно през днешния ден.
С новите промени от 1 януари 2019 година на хората с увреждания над 18-годишна възраст ще се дава месечна финансова поддръжка, чийто размер ще се дефинира според от линията на бедността. Освен това се вкарва и нова самостоятелна оценка за хората с увреждания, която ще отразява потребностите на всеки един по отношение на неговото здравословно положение, функционалните усложнения и съществуването на бариери при осъществяване на ежедневните му действия. Така с нея ще се дефинира типът на нужната поддръжка, която той би трябвало да получи.
Индивидуалната оценка пък ще се изготвя от нова конструкция към Министерски съвет - Държавна организация за хората с увреждания, която ще стартира работа от 1 януари 2021 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР