Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) ще започне работа от

...
Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) ще започне работа от
Коментари Харесай

Единна система за туристическа информация ще заработи догодина

Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) ще стартира работа от май идната година. Според предварителни прогнози до три години от началото на работата на системата се чака растеж с 20 на 100 на приходите от нощувки на база на в този момент записаните, което ще се дължи на ежедневното автоматизирано въвеждане на данните. Това сподели на конференция министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ангелкова и изпълнителният шеф Огнян Траянов от " Технологика " - определената компания - реализатор, подписаха контракт за създаване и внедряване на ЕСТИ. ЕСТИ ще свърже в действително време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, Национален статистически институт и общините. По този метод се облекчава обменът и обработка на данните от другите регистри.

Системата е част от битката със сивия бранш и е обвързвана със сигурността, разяснява министърът. Тя подсети, че повече от година и половина беше обжалване на процедура за публичната поръчка за системата.

Договорът е на стойност 1, 128 млн. лв. с Данък добавена стойност, а шест месеца е срокът за осъществяване на техническото задание. След това ще има тестови интервал. От май следващата година системата ще действа изцяло във всички места за настаняване - клас А и Б, като за последните места за настаняване - главно хижи, къщи за посетители, апартаментни комплекси, жилища за посетители, които се намират в по-труднодостъпни региони, ще може да се подава информация в съответното кметство на книжен притежател.

Предвижда се да има лист с труднодостъпните места, който ще бъде утвърден от министъра и ще бъде оповестен на уеб страницата на ведомството. С напредването технологии ще може и през смарт телефоните да се вкарват данните.

Тази система няма да е обществена, а отбраната на персоналните данните е напълно обезпечена. Предвижда се до нея да има стеснен достъп на база на пълномощия. Системата ще се управлява от министъра на туризма, а достъп ще имат кметове, Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и единствено в техния профил представители на сектора - шефовете на местата за настаняване, които вкарват данни, изясни министърът.

По данни на " Технологика " ще е нужна минимална компютърна просветеност за въвеждане на информация.

Министър Ангелкова подсети, че по закон въвеждането на данните е наложително за хотелиерите и те сами ще би трябвало да го вършат в действително време - сега, в който идват туристите, това би трябвало да бъде отразено в системата. Ще има и механизъм за противоположна връзка и инспекции на място, с цел да се подсигурява, че системата работи и действително отразява броя на туристите в обещано място за настаняване.

Бизнесът ще бъде подготвен за работа със системата и работата с нея няма да му коства нищо. Системата ще разреши и събиране на статистически данни в туризма по райони, области, по видове места за настаняване и други.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР