Единен пазар за иноватори – това трябва да бъде създадено

...
Единен пазар за иноватори – това трябва да бъде създадено
Коментари Харесай

Министър Стойчева: Трябва да се създаде единен пазар за иноватори в Европа

Единен пазар за иноватори – това би трябвало да бъде основано в Европа , разяснява отрасловият министър Милена Стойчева по време на откриването на най-голямото европейско събитие за стартъпи, нововъведения и софтуерен прогрес „ Startup Ole 2023 “ . Тя добави, че на въпросния пазар иноваторите би трябвало да бъдат конкурентоспособни и подкрепяни .

„ Startup Ole 2023 “ се организира в испанския град Саламанка за 10 поредна година, като тази България е страна-гост . В него взеха присъединяване над 100 започващи компании, 150 корпорации и вложители и общо над 2500 участници от цяла Европа. Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия провежда бизнес делегация от представители на българската стартъп екосистема, които участваха в изложби, срещи и панели, посредством които нареждаха България като място на нововъведения, което предлага положителни условия за пускане на бизнес.

„ Един от главните цели на Министерството на нововъведенията и растежа е да поддържа и развива предприемаческата просвета както в България, по този начин и в Европа “ , сподели още министър Стойчева , добавяйки, че е значимо всички заинтригувани страни да стартират да работят дружно по модела „ отворена иновация “ академичната общественост и нейният потенциал за научноизследователска и развойна активност, бизнесът, стартъп фирмите, общността и държавното управление.

Министър Стойчева акцентира, че с цел да се развиват нововъведенията в Европа и да бъде конкурентоспособна на останалата част от света, е нужно европейските страни да си партнират и взаимодействат .

Министърът на нововъведенията и растежа взе участие в полемика за интернационализация на предприемачеството, в която разиска построяването на иновационни екосистеми, намирането на гении и квалифицирана работна ръка , както и механизмите за поддръжка на започващи компании и бизнесмени в България. Начинът, по който се ползва моделът на „ отворена иновация “ за започващи компании, би трябвало да се ползва и за районите – по-малките страни да бъдат включени в иновационната екосистема, с цел да дават друга вероятност и в същото време да употребяват сполучливите практики на добре развитите страни.

„ България е на трето място в Югоизточна Европа по брой започващи компании и на второ място като привлекателна дестинация за разкриване на стартъп офиси. България е на трето място в света по IT експерти на глава от популацията “, сподели още Стойчева и акцентира, че това е показателно за добре развитата предприемаческа екосистема у нас , както и за капацитета на гениите.

Освен човешки капацитет и добра среда, в страната ни има и финансов запас по линия на Министерството на нововъведенията и растежа /МИР/, който да поддържа стартъпите и бизнесмените , през Фонда на фондовете и Българската банка за развиване, съобщи министър Стойчева. Тя акцентира, че в България неотдавна се вкара „ сдружение с изменчив капитал “ . Очаква се това да резервира българските започващи компании в България, което способства позитивно за локалната стопанска система, а не да се постанова те да се записват в чужбина.

Организаторите на събитието връчиха на министър Стойчева специфичната премия за страната ни – „ Best Global Impact “ за поощряване и развиване на започващи компании.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР