Единен граждански номер, по-известен със съкращението ЕГН, се получава при

...
Единен граждански номер, по-известен със съкращението ЕГН, се получава при
Коментари Харесай

Последната цифра от ЕГН-то, какво значи

Единен цивилен номер, по-известен със съкращението ЕГН, се получава при раждането или при трайно престояване в страната за непознати жители. Административният идентификатор на физическите лица е въведен у нас през 1977 година. Индивидуалната за всеки жител на Република България композиция от 10 числа служи за идентифициране и носи значима информация за притежателя си. 

Какво значат цифрите на ЕГН? Първите 6 числа от ЕГН-то на всеки човек съдържат рождената му дата. Първите две числа са за годината, следват месеца и датата. 

За родените след 2000 година има специфичност при формиране на ЕГН-то.

При тях, в случай че месецът, в който е роден индивидът е едноцифрено число – от 1 до 9 към него се прибавя 40 и се получават трета и четвърта цифра надлежно 41, 42, 43 и по този начин до 49. 

Ако месецът на раждане е двуцифрено число – 10, 11 или 12 се прибавя 40 към него и се получават трета и четвърта цифра 50, 51 или 52. Двете числа след рождената дата носят информация за региона, в която е родено лицето и поредността на раждане в съответната област. 

Предпоследната цифра демонстрира пола, като за дами се употребяват нечетни, а за мъже – четни числа. Последната цифра от ЕГН-то е контролна и се пресмята по комплициран логаритъм.

Възможно ли е да се изчерпят опциите при образуване на ЕГН? Към момента този способ за образуване на ЕГН е задоволително добър и работещ, тъй че да може да се разпознава безпроблемно всеки един български жител. Начинът на формиране на ЕГН, разрешава неизчерпаема композиция от числа, заради което не е нужна смяна в броя на цифрите или метода на образуване на ЕГН-то, напомня
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР