Единен европейски контрол срещу измамите в храните - това е

...
Единен европейски контрол срещу измамите в храните - това е
Коментари Харесай

България иска единен европейски контрол за качеството на храните

Единен европейски надзор против измамите в храните - това е едно от настояванията, които страната ни издига като самодейност, стана ясно на провеждащата се в София през днешния ден конференция в границите на българското европредседателство. Форумът е отдаден на двойния стандарт при храните в другите страни от Европейски Съюз и се организира под патронажа на българския министър председател.

" България е измежду страните, които са най-сериозно наранени от този проблем. ", заяви от трибуната на форума омбудсманът Мая Манолова. " Настоявам, че би трябвало да има обединен европейски надзор, ОЛАФ за измамите в храните. И откакто България е измежду най-засегнатите от този проблем " за какво не ОЛАФ (Европейската работа за битка с измамите - бел. авт) да има за седалище София?! ", предложи тя.

Да се приготви доста бързо общоевропейско законодателство за единни стандарти в качеството на храните, а претекстове като " народен усет " да бъдат изключени от комерсиалните практики, предлага още тя.

" Как въобще може да се дефинира националният усет на бебетата? ", разяснява още омбудсманът постоянно срещаното сега пояснение, че отклонения в рецептите на продуктите се дължали на национални вкусови желания.

" Кой хитрец сподели, че бебето обича по-малко мляко или, че обича палмово масло. Кой хитрец? И сложи 100 милиона души да се усещат като туземци. Сигурно туземците живеят по-добре от нас! ", съобщи на собствен ред и министър председателят Бойко Борисов.

Не е обикновено да търсиш връзки, с цел да набавяш качествена храна за децата си, добави той. " Като едно време, по комунизма, да си набавиш храни за децата или за внуците. Не очкавах, че може до там да са се развили нещата във времето ", възмути се министър председателят. И добави: " От детето по-свято няма ".

" Имаме доста ясна позиция. И аз бих се срамувал, в случай че бях на мястото на тези вериги, на тези производители ", сподели министър председателят и изрази вяра, че ще има поддръжка от другите страни членки. Но и акцентира, че има страни, които не желаят да се включат в общоевропейска декларация против двойния стандарт при храните

" Звучи ужасно обидно! Всички, които ме познават знаят, че от години съм от най-големите бранители на европейската вероятност, че Европа и Европейски Съюз е най-хубавото място за живеене, образец за всички контитенти. Но тази неправда директно касае животът и здравето на всеки ", сподели министър председателят и регистрира, че от двойните стандарти са наранени най-малко 100 милиона души в Югиозточна Европа. " А по-различно ли е на Западните Балкани, където са още 30 милиона?! ", добави Борисов.

" Навремето в казармата, имаше един надпис - службата е тежка, само че за сметка на това продължителна. Сега може да сложим - храните са нездравословни,но за сметка на това по-скъпи ", отсече той и се закани, че на Срещата на върха ЕС- Западни Балкани, ще даде на гостите да се хранят с това, което ядат българите. 

" Да забележим дали ще я хапват на драго сърце както българите и както 130 милиона души ", съобщи Борисов. 

  " Ако за други сме правили, изключително аз, взаимни отстъпки, в това компромис няма да има. Мая (б.р. Мая Манолова) тъй като е по-добричка, споделя, че храните ви ще бъдат каквито би трябвало на обедите и вечерите ", сподели министър председателят. 

" Надявам се всички да подпишете декларацията, това ще е акт на правдивост, акт на това, че всички сме съдействали да нарушим здравето на стотици хиляди българи, а несъмнено и милиони. С това най-малко можем да изкупим по малко прегрешението си всички за това, с което сме съдействали ", съобщи Борисов. 

Най-далечният период, който си слагаме, за приемане на законодателството против двойния стандарт при храните в Европейски Съюз и други нелоялни търговски практики, е пролетта на 2019 година - преди края на мандата на този Европейски парламент “. Това съобщи министър Лиляна Павлова по време на конференцията за форума=

„ На нас, като Българско председателство, ни се желае препоръчаното от Европейска комисия законодателство, защитаващо всички консуматори в Европейски Съюз, да бъде утвърдено още по-рано - в границите на 2018 година Планът ни е абициозен, тъй като има разнообразни отзиви измежду страните от Западна Европа. Но дано им дадем опция в границите на Съвета на Европейски Съюз да показват своите позиции и да разберем какви са техните съображния “, сподели още пред публицистите министър Павлова. Тя акцентира, че е уверена, че ще бъдат взети най-хубавите решения в името на всеки един европейски жител.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР