Единадесетокласници от средното училище с езиково обучение Ал. С. Пушкин“

...
Единадесетокласници от средното училище с езиково обучение Ал. С. Пушкин“
Коментари Харесай

Ученици наложиха присъда на шофьор, причинил смърт по непредпазливост

Единадесетокласници от междинното учебно заведение с езиково образование " Ал. С. Пушкин “ във Варна участваха в симулиран правосъден развой и бяха специфични посетители в Деня на отворените порти на Окръжен съд и Окръжна прокуратура – Варна. Инициативата се организира обичайно във връзка 16 април – Деня на българската Конституция и празник на юриста, като тази година насловът беше " Съдебната власт от близко “.

Сред старателна подготовка траяла половин месец под управлението на арбитър Яна Панева от Наказателно поделение на Окръжен съд – Варна, учениците организираха правосъдно разследване за породена гибел по несъобразителност при пътно произшествие. Процесът се организира при претъпкана зала, в която участваха доста ученици на гимназия " Ал. С. Пушкин “, както и преподаватели им.

Единадесетокласниците на драго сърце облякоха тоги и доста ловко влязоха в функциите арбитър и прокурор, други бяха правосъдни заседатели, очевидци, движимости лица и юристи. Съдебният състав от възпитаници призна за отговорен пълнолетния 19-годишен юноша, който жестоко нарушил разпоредбите за придвижване, карайки с превишена скорост, преминавайки на червен сигнал през кръстовище в резултат на което предизвиква гибелта на собствен другар, с който пътували дружно в автомобила. Наказанието, което съдът наложи на подсъдимия в симулирания развой беше отнемане от независимост в размер на 3г. с 5г. изпитателен период и отнемане от право да ръководи автомобил за период от 3г.

След края на делото присъстващите участници в симулирания развой споделиха, че опцията да се допрян до работата на съда и прокуратурата им е дала по-ясна визия за правораздаването и за сложната задава да решаваш нечия орис.

Ръководителите на Окръжен съд – Варна и Окръжна прокуратура – Варна - арбитър Марин Маринов и прокурор Радослав Лазаров приказваха с младежите за спецификата в работата на съда и прокуратурата, за житейския избор да бъдеш част от правосъдната власт и да правораздаваш.

На участниците в симулирания развой арбитър Маринов и прокурор Лазаров връчиха удостоверения, а всички присъстващи получиха като подарък настоящата Конституция.

На 17 април двете институции ще посрещнат студентите от компетентност " Съдебна администрация “ на Икономически университет – Варна. Бъдещите правосъдни чиновници ще създадат информативен тур в палатата и ще научат повече за функционалностите и спецификата в работата на обособените служби и звена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР