Един заподозрян бе задържан, а други трима в момента се

...
Един заподозрян бе задържан, а други трима в момента се
Коментари Харесай

Един е задържан, а трима се издирват след поредния взривен банкомат


Един обвинен бе арестуван, а други трима сега се търсят след следващия случай на взривен банкомат – този път в Сапарева баня.

Кешовото устройство бе разрушено и ограбено в ранните часове на четвъртък, след което към 4.00 часа стартира и преследването на причинителите. Бягайки от полицията с краден черен джип, те се насочат към пернишкото село Боснек, където са видяни и им е проведена обсада.

Заподозрените съумяват да избегнат блокадата и в последна сметка изоставят возилото в дере в гориста околност край селото. Оттам стартира и огромното търсене на тримата бегълци. В интервенцията вземат участие хеликоптер на " Гранична полиция ", полицейски кучета, както и барети от Специализирания отряд за битка с тероризма (СОБТ). Жандармерията блокира целия регион, а при търсеното на причинителите са употребявани и дронове.

" В момента е заварден огромен периметър горски масив. Има един арестуван, който считаме, че има съпричастност към осъщественото закононарушение. Всички тези дейности се правят под надзора на Окръжна прокуратура – Кюстендил. Ще бъдат арестувани, въпрос на време е, още през днешния ден ще бъдат арестувани. Същите са оповестени за търсене ", разяснява по-рано в четвъртък основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов пред БНР.

По думите му обвинените са с богато престъпно минало на възраст сред 35 и 40 години. Главсекът обаче отхвърли да разкрие самоличността им или други детайлности от следствието.

За малко повече от месец единствено в София бяха взривени пет банкомата. Заедно с едно разрушено устройство в Баня, Карловско, казусът от тази нощ е седмият следващ от края на септември насам. Преди ден бе взивен банкомат в столичния кв. " Редута ", от който бяха отмъкнати към 60 000 лв..

Десетина дни по-рано пък две устройства бяха разрушени едно след друго в столичните кв. " Левски " и " Банкя ". Преди това в ранните часове на на 5 октомври бе взривен и банкомат в кв. " Дружба 2 ", от който бяха отмъкнати към 53 000 лв.. В нощта против 28 септември бе ограбен и банкомат на бул. " Цариградско шосе " – против постройката на болница " Света Анна ".

Месец по-рано, в нощта против 28 август, обирджии още веднъж използваха бутилки сбит въздух, с цел да откраднат парите от банкомат в банков клон в блок 25 в кв. " Младост ". При гърмежа към 10 000 лв. се разпиляха в близост, поради което се наложи полицията да загради в допълнение региона. Засега няма арестувани за нито един от тези случаи.

Засега от Министерство на вътрешните работи отхвърлят да разясняват дали зачестилите случаи са дело на една и съща незаконна тайфа, или ползата към тези закононарушения в ъндърграунда съществено се е повишил през последните месеци. Преди ден Младен Маринов разяснява, че взривяването на банкомати е било съвременно преди години в Западна Европа и очевидно чак в този момент е заимствно от българските нарушители.

В края на октомври вътрешният министър Валентин Радев пък изрази убеденост, че те са " спорадични ", а не дело на тясно профилирана незаконна тайфа. " Мога да кажа, че те не го вършат, дори, вярно, няма да ги учим по какъв начин става това, само че към този момент виждам, че се учат, безусловно. От експертите го чуваме и аз самият съм покрай тематиката. Мисля, че доста бързо ще се оправим с тези, най-малко, които разрушават ", показва успокоение Радев на 27 октомври.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР