Един солиден здравен скандал разтресе изтичащата седмица - схемата за

...
Един солиден здравен скандал разтресе изтичащата седмица - схемата за
Коментари Харесай

Да ти скроят схемата, преди да си въвел правилата

Един стабилен здравен скандал разтресе изтичащата седмица - схемата за източване на НЗОК с протоколи за помощни средства. Според пловдивската прокуратура, която работи по случая, злоупотребите са почнали през юли предходната година, по едно и също време с въвеждането на новите правила за приемане на помощни средства. Странното съвпадане подсказва, че те са били подготвени да се разпрострат с влизането в действие на измененията в Правилника за използване на Закона за хората с увреждания, които уреждат прекосяването на даването на ПСПСМИ (помощни средства, съоръжения, уреди и медицински изделия) от Агенцията за обществено подкрепяне към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Регионалните здравноосигурителни каси (РЗОК) в страната.

Промените са обнародвани в Държавен вестник на 1 юли 2022 година, а вносителите им настояват, че с пренасочването на дейностите по даване, разработване или ремонт на ПСПСМИ от Агенцията за обществено подкрепяне към НЗОК ще се понижи административната тежест за жителите, ще се облекчи режимът по отпущането им и ще се редуцира доста времето за даването им на нуждаещите се лица. За това упорстваха по време на митингите си пред здравното министерство и хората с увреждания.

Какъв тъкмо е пътят от заявката до помощно средство, приспособление, оборудване или здравно произведение, съгласно новите правила?

Всичко (или съвсем всичко) към този момент е цифровизирано.

Посещавате ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, където ви издават електронен протокол/решение за определяне на въпросното помощно средство.

На място попълвате електронно заявление за единодушие с предписаното и че ви е належащо да го получите. Заявлението може да бъде подадено и от ваш прокурист.

Експертни комисии на НЗОК/РЗОК преглеждат електронното ви заявление и издават утвърждение или стимулиран отвод.

Одобрението съдържа данни за вас или пълномощника ви, има регистрационен номер и дата на подаване, съдържа наименованието на отпуснатото помощно средство или произведение с номер, с който е въведено в листата на НЗОК.

Вие научавате за утвърждението със известие по имейл или по телефона. Не е нужно да се разхождате до РЗОК, с цел да разберете резултата.

Помощното си средство можете да получите от всеки търговец на дребно в страната. За задачата е нужно единствено в магазина да се идентифицирате с ЕГН, номера и датата на утвърждения протокол.

Както казахме процедурата е оптимално облекчена и електронизирана.

През юли тази година от Касата регистрираха, че за 12-тте месеца от влизането в действие на измененията са изплатили 41 683 402 лв. за помощни средства и поправки на такива. Заявилите претенции лица са 79 931, междинният брой на търговците е към 245. Срокът за приемане на помощно средство от момента на заявяване е 7 дни - 2 за утвърждение и 5 за доставка.

Толкова електронизирано и бързо, че чак елементарно за източване.

На това евентуално са разчитали и в медицинския център " Медлайф ", където по същото време стартира бурно издаване на протоколи за помощни средства от назначените там лекарски консултативни комисии (ЛКК). Другото " прелестно " облекчение е, че в този център могат незабавно да ви насочат и към съответен търговец, с цел да не се чудите от кое място тъкмо да се сдобиете с нужното ви помощно средство. А може да не създадат и това изпитание, поради обстоятелството, че някои от получателите са мъртъвци. " Симпатично " съвпадане е, че притежателят на центъра и на магазините е еднакъв. Нормалната логичност подсказва спор на ползи, само че съгласно закона подобен няма. Както е законно да си наедрял търговец на медикаменти, да си построиш лечебни заведения и да печелиш публични поръчки за доставка на медикаменти в тях.

Макар и недосегаем за надзор от страна на пациента, процесът въпреки всичко може да бъде проследен от НЗОК. На специалистите в здравния фонд им прави усещане " работохолизма " на ЛКК в " Медлайф " и вземат решение да се свържат с някои от получателите на тези произведения. Оказва се, че хората не знаят, че са участници в подобен развой. Не знаят, тъй като няма система за уведомяване, която да би могла да изпрати известие, че си получил декубитален дюшек да вземем за пример, а ти си здрав и прав, и нямаш никаква потребност от него.

От същия кусур страдат и хората, които се оказват лекувани в болница, без да са стъпвали в нея.

Всъщност страда и Касата, която би трябвало да пази и разпределя рационално парите от вноските ни, тъй като я точат с фиктивни документи.

Един-единствен медицински център съумява да " дръпне " над 800 000 лева за година (доказаните досега са толкоз, общата сума е над 5 млн.) в случай, че по всички утвърдени заявки Касата е платила към 30 млн. Схемата се оказва много доходоносна и както сподели наблюдаващият прокурор Георги Пехливанов - концепцията за инспекции на частни центрове с лекарски комисии заслужава внимание. Още повече, че въпросният център не е имал никаква друга активност.

В мненията си по случая здравните специалисти, естествено, се разделиха на две. Тези, които са последователи на политическите сили, внесли измененията (проектът е с вносители министърът на опазването на здравето - по това време Асена Сербезова, и министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков) настояват, че точно цифровизираният развой е дал опция да се хване източването.

Другите - някогашни постоянни от ГЕРБ и служебни (иначе казано хартиени), пък са на мнение, че в този тип процесът е елементарен за манипулиране, че помощните средства е трябвало да останат на предписание на Агенцията за обществено подкрепяне. Нищо, че тъкмо законодателният батак, който сътвориха, изкара по улиците хората с инвалидни колички.

Има и допирни точки - несъмнено да притежаваш медицински център с експертни комисии и да си търговец на помощни средства е спор. Дали и по кое време обаче той ще бъде законодателно позволен при настоящите парламентарни и предизборни пристрастености, мъчно може да се предскаже.

Ясно е едно - пациентът би трябвало да бъде включен в процеса по контрола на тези разноски. В последна сметка парите, които се точат, идват от неговия джоб.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР