Един полезен начин да се мисли за поскъпването на златото

...
Един полезен начин да се мисли за поскъпването на златото
Коментари Харесай

Експерти: Не се блазнете от поскъпването на златото

Един потребен метод да се мисли за повишаването на златото напоследък е със злорадство. Жълтият метал се оправя добре, когато други активи - а и светът, са в неволя.

В резултат на това евентуалните купувачи би трябвало да работят внимателно, споделят специалисти. Бъдете готови да не подкрепяте вашата инвестиция, споделя пред CNBC създателят на “Четирите стълба на вложението ” Уилям Бърнстийн.  “Купувате злато и се надявате да не нараства ”.

По-рано през седмицата априлският договор на златото увеличи цената си с 30.60 $, или 1.46%, до 2 126.30 $ за тройунция - най-високото равнище от основаването му през 1974 година Вчера металът се търгуваше на цена от 2 158.40 $ за тройунция.

Активът леговище нараства в два следващи месеца на фона на продължаващите войни в Украйна и Газа, идните президентски избори в Съединени американски щати и несигурността към лихвените проценти и инфлацията.

Руският президент Владимир Путин неотдавна предизвести за нуклеарен спор и за “унищожението на цивилизацията ”, в случай че други страни изпратят войски в Украйна.

Междувременно, специалисти са обезпокоени, че Доналд Тръмп може да се опита да изтегли Съединени американски щати от НАТО, в случай че бъде определен още веднъж за президент, което би нараснало рисковете за сигурността по света.

Голямата криза и началото на пандемията от COVID-19 са някои от другите интервали, в които цената на златото нарастваше, написа Darik Business Review.

Някои специалисти от Уолстрийт предвиждат, че актуалното повишаване ще продължи, като чакат цената на метала да скочи до 2 300 $ или повече в идващите 12 – 16 месеца.

Трябва ли обаче вложителите да се включат в придобиването на метала за Страшния съд? Ето какво споделят няколко финансови специалисти.

Възвръщаемостта на златото във времето е дребна

Въпреки късите поскъпвания, междинната годишна възвръщаемост на златото изостава доста, спрямо тази на акциите и облигациите, настояват специалисти.

“Когато ситуацията стане волатилно, вложителите считат, че парите им ще бъдат по-добре позиционирани в този актив, ” счита Дъглас Бонапарт, квалифициран финансов съветник, основател и президент на Bone Fide Wealth в Ню Йорк.

“Златото не постоянно е било съхранителят на стойност, който хората са се надявали, че ще бъде ”, добавя обаче той. През последния век то е поскъпвало приблизително единствено с по към 1% на година.

Инвестиция от 10 000 $ в показателя S&P 500 на 5 март 2014 година (преди десетилетие) би имала стойност от към 32 700 $ през днешния ден. За същия интервал същата инвестиция в злато би повишена единствено до към 14 700 $, съгласно данни на Morningstar Direct.

Междувременно, борсово търгувани фондове, инвестиращи в злато - SPDR Gold Shares и iShares Gold Trust, са генерирали годишна възвръщаемост от близо 4% от 2014 година насам, спрямо към 13% при S&P 500, съгласно Morningstar Direct.

В резултат на това “златото не е част от портфейлите на нашите клиенти ”, споделя Бонапарт.

Мислете за златото като за застраховка

В някои връзки вложителите би трябвало да мислят за пазаруването на злато като за застраховка на дома, споделя Бърнстийн. Жълтият метал нормално се оправя добре, когато други финансови активи са на алено и най-много, когато хората губят религия в банките и парите.

“Когато всичко останало ‚отива в канала‘, златото е нещото, което евентуално ще се показва добре, ” споделя той. “Застраховката на дома също носи огромна възвръщаемост, когато имате пожар. ”

Точно както плащате за отбраната на дома със застраховка, по този начин плащате цена и за притежанието на злато – тази дребна рентабилност в естествени времена.

Въпреки това, някои вложители може да решат да отделят дребна част от портфейла си за златото (експерти предлагат делът да е под 5%), като застраховка против икономическа злополука, показва Бърнстийн.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР