Един от учителските синдикати - „Образование“ към КТ Подкрепа, се

...
Един от учителските синдикати - „Образование“ към КТ Подкрепа, се
Коментари Харесай

Учителски синдикат се обяви срещу увеличението на часовете в прогимназията

Един от учителските синдикати - „ Образование “ към КТ " Подкрепа ", се разгласи против по някои предмети в прогимназиалния стадий. Мотивът за измененията беше, че с намаляването на продължителността на часовете за учениците от V до VII клас от 45 на 40 минути, препоръчано от здравното министерство, ще редуцира времето за асимилиране на материала. Заради това обаче се постанова увеличение на седмичните часове по най-натоварените и значими предмети – български език и литература и математика.

Увеличението е най-голямо в V клас, защото там с изключение на по половин час повече по математика и български се прибавя и половин час по география и стопанска система. Така общият броя часове става 32 часа седмично. По толкоз ще са те и в VI и VII клас. В VI клас нарастването е с 1 час – по половин час повече за математика и български език. Половин час повече за математика ще имат и седмокласниците.

" За следващ път изрично заявяваме министерство на опазването на здравето да спре с некомпетентните си намеси в просветителните политики, без нужните пълномощия и без да е изследван и систематизиран европейския и международен опит и практики в този фокус. Припомняме, че министерство на опазването на здравето нехае за обедното храненето на деца и възпитаници, чиято настояща анархия вреди на тяхното развиване ", написа в позицията на синдиката.

От профсъюз " Образование " се афишират и против удължаването на образователната година, макар че за момента такова не е препоръчано. Те се базират на разбор на „ мнението на хиляди педагогичен експерти и родители”. Несъгласие с по-дългата образователна година са изразили 94% от интервюираните.

Едва 9.1% считат, че удължаването на образователната година с нарастване на часовете по български, математика и география в V, VI и VII клас, ще увеличи качеството на образованието в тези класове.

Близо 67% от респондентите биха взели участие в възможни митинги против увеличение на образователната година и честите промени в нормативната уредба в системата на образованието.

От синдиката приканват просветителното министерство да спре състезанията за шефове, откакто наредбата, по които се вършат беше атакувана в съда.

В петък, 12 август, служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов дали предлагането за повече часове в прогимназията ще бъде преосмислено. Към оня миг против него имаше мнение от Съюза на работодателите в системата на образованието. Решение щяло да има след приключването на публичното разискване на препоръчаните промени. Проф. Пенов не сподели и какво ще се случва с състезанията за шефове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР